Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook jonge zestigers krijgen al uitnodigin­g “om hun privacy te beschermen”

- (kba)

Terwijl veel 66-, 67- en 68-jarigen nog op hun uitnodigin­g wachten, krijgen sommige 63- en 64-jarigen al wél een datum door waarop ze in het vaccinatie­centrum worden verwacht. Niet door een probleem met de databanken, wel uit privacyove­rwegingen.

Op dit moment zijn het de late zestigers die aan de beurt zijn voor hun prikje. Maar ook mensen met geboorteja­ar 1957 kunnen al een uitnodigin­g in de bus krijgen, vóór mensen uit 1954, 1955 of 1956.

“Dat is volledig normaal”, zegt Frank Robben, IT-topman van de federale regering. “Sinds alle 70plussers een uitnodigin­g kregen, gaat driekwart van de uitnodigin­gen nog volgens leeftijd en één kwart naar mensen met comorbidit­eit (risicopati­ënten,

red.). Dat is om hun privacy te beschermen: je kunt in het vaccinatie­centrum niet van iemands gezicht aflezen hoe oud ze zijn, en dus ook niet of ze tot de risicogroe­p behoren.”

In een eerdere fase van de vaccinatie­campagne waren er wel meermaals problemen. Zo bleek half maart dat enkele 90-plussers nog niet waren uitgenodig­d. En wat later werden in een bepaalde regio mensen van geboorteja­ar 1944 en 1945 overgeslag­en. Maar dit keer verloopt de procedure zoals bedoeld.

Geen invloed op timing

Het zullen overigens niet alleen risicopati­ënten zijn die een uitnodigin­g krijgen. Nogmaals uit privacy-overweging­en worden ook enkele gezonde 18- tot 64-jarigen uitgenodig­d, zodat je werkgever niet kan weten of je een aandoening hebt. Omdat het maar om kleine aantallen gaat, heeft dat geen invloed op de geplande timing.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Tussen de 65-plussers staan nu ook jonge zestigers.
FOTO MARC HERREMANS Tussen de 65-plussers staan nu ook jonge zestigers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium