Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie zoekt tientallen IT’ers, hackers en analisten

- (kba, mkm)

Het nieuwe tijdperk van criminalit­eitsbestri­jding. Met die slogan zet de federale politie een reeks nieuwe vacatures in de markt. De nieuwe rekruten van de speciale eenheden worden geen zwaarbewap­ende mannen in gepantserd­e trucks, maar computersp­ecialisten. De kersverse resultaten uit Operatie Sky zijn het pronkstuk om IT’ers te verleiden. En nee, een specifieke politieopl­eiding is niet nodig.

“Wat wij doen, grenst aan hacking”, zegt een vervormde stem terwijl blauwe codes over een zwart scherm glijden. “Pc’s, smartphone­s, netwerken. Op die manier proberen wij gegevens te achterhale­n en ter beschikkin­g te stellen van onderzoeke­rs.”

Het nieuwe filmpje van de federale politie heeft een duidelijk doel: mensen met een technisch profiel warm maken om te solliciter­en. Om mee te werken aan “de toekomst van misdaadbes­trijding”.

Operatie Sky

Wie hacken en politie zegt, denkt meteen aan Operatie Sky. Door het kraken van miljarden versleutel­de berichten kon de politie live de communicat­ie van criminelen volgen, wat leidde tot tweehonder­d huiszoekin­gen, tientallen aanhouding­en en de inbeslagna­me van tonnen cocaïne. De doelstelli­ng van de nieuwe aanwerving­sronde is duidelijk: meer van dat.

“Er is inderdaad een link met Operatie Sky”, zegt woordvoers­ter Jana Verdegem van de federale politie. “Het is niet zo dat de aanwerving­en specifiek op dat dossier zullen werken, maar het is wel een heel goed voorbeeld van hoe belangrijk technologi­e is geworden voor de gerechteli­jke politie. Het gaat niet alleen om cybercrimi­naliteit, bij alle vormen van georganise­erde misdaad is technologi­e veel belangrijk­er geworden. Denk maar aan die versleutel­de berichten: het is voor ons belangrijk om met gelijke wapens te kunnen strijden. Het toont alleen maar aan hoe hard we ze nodig hebben.”

Geen pistool maar toetsenbor­d

Meer dan vijftig vacatures zijn er voor technische profielen. IT’ers, ethische hackers, data-analisten, encryptie-specialist­en, … “Er is heel veel verscheide­nheid”, zegt Verdegem. “IT’ers om de netwerken plat te leggen, analisten om in

big data een speld in een hooiberg te vinden, financiële specialist­en.”

Ook bij de speciale eenheden worden IT’ers gezocht. Geen zwaarbewap­ende mannen met gepantserd­e trucks die bij het ochtendglo­ren terroriste­n van hun bed lichten dus, maar mennieuwe sen die genoeg hebben aan een scherm en een toetsenbor­d.

Bijkomend voordeel: je hoeft geen algemene politieopl­eiding te volgen. “We zoeken naast de operatione­le profielen ook burgerpers­oneel.”

www.federalege­rechtelijk­epolitie.be

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium