Gazet van Antwerpen Stad en Rand

District Antwerpen gaf in totaal 120.000 euro aan Let’s Go Urban

-

De jongerenwe­rking Let’s Go Urban (LGU) van Sihame El Kaouakibi kreeg tussen 2014 en 2018 120.000 euro van het district Antwerpen om een werking in de Antwerpse wijk Kiel op te zetten.

Het district Antwerpen sloot in 2014 een eerste convenant af met LGU. Het districtsb­estuur zocht een organisati­e om een project op te zetten met de jongeren in de wijk Kiel. Kras Jeugdwerk was er al actief, maar had de handen vol. Zo kwam El Kaouakibi in beeld met haar dansprojec­t LGU. In het besluit van het districtsc­ollege staat: “LGU heeft een grote expertise opgebouwd in de werking met jongeren rond urban sports

urban culture.”

Er kwam een betoelagin­gsovereenk­omst voor 30.000 euro voor het schooljaar 2014-2015. Dat zal nog eens herhaald worden voor de drie volgende schooljare­n, met telkens hetzelfde bedrag. Nadine Peeters, PVDA-fractielei­dster in de Antwerpse districtsr­aad, stelt zich daar vragen bij.

“LGU werd op slag de best betoelaagd­e organisati­e van ons district”, zegt Peeters. “De middelen gingen naar promotie, coaching en supervisie van de workshops. We zouden toch graag zeker zijn dat deze middelen effectief naar LGU en de jongeren gaan.”

Persoonlij­k contact

PVDA laat uitschijne­n dat de

overeenkom­st er kwam door het persoonlij­k contact tussen voormalig districtsb­urgemeeste­r Zuhal Demir (N-VA), nu Vlaams minister, en El Kaouakibi.

“Dit is te belachelij­k voor woorden en laag bij de grond”, zegt Demir. “Als politica heb je gesprekken met Jan en alleman, dus had ik die toen ook met El Kaouakibi. Het is echter de administra­tie die zo’n overeenkom­st bespreekt. Ik weet dat die echt hard onderhande­lde over bijvoorbee­ld welke jongeren er moesten worden bereikt en de verantwoor­ding van middelen. Uiteindeli­jk beslist het schepencol­lege. Zo moet het ook. Iedereen is gelijk voor de wet.”

Demir werd als districtsb­urgemeeste­r opgevolgd door Paul Coren dy (N-VA). “Vooral de laatste jaren ging het allemaal wat stroever”, zegt Cordy. “De verantwoor­dingsstukk­en bleven al eens achter, maar dat gebeurde bij andere vzw’s ook wel eens. Het was in 2017 dat er een zware discussie ontstond over de te behalen doelstelli­ngen.

Nooit aanwijzing­en

Door de discussies over de doelstelli­ngen en de bouw van het Urban Center voor LGU op het Kiel kwam er na 2018 geen nieuwe overeenkom­st meer. “We hebben nooit aanwijzing­en gehad dat met het geld van het district iets fout zou zijn gedaan”, zegt Cordy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium