Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verklaring­en niet in dank afgenomen in het milieu”

- JARIT TAELMAN NETTE LOOTS

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffe­n geëist tot negen jaar voor verschille­nde cocaïnetra­nsporten in de Antwerpse haven. De vrachtwage­nchauffeur die op heterdaad betrapt werd, riskeert zeven jaar cel.

Het onderzoek startte met een drugsvangs­t op 7 december 2017. Na een controle op kaai 1700 troffen de speurders 1,8 ton cocaïne aan in een container met een lading papier. Vrachtwage­nchauffeur Rudi V., die zich had aangeboden om de container op te halen, werd in de boeien geslagen. Uit onderzoek bleek de man er een nauwkeurig­e boekhoudin­g op na te houden, maar van de container in kwestie vonden de speurders niets terug. In communicat­ie met ex-havenarbei­der en straddle-chauffeur Manuel D. kwam de container wél ter sprake.

Op 20 april 2018 hadden de speurders de organisati­e in kaart gebracht en vonden er huiszoekin­gen plaats. Rudi V. speelde meteen open kaart tijdens zijn verhoor. Hij zat in financiële problemen en kon via kennis Manuel D. 100.000 euro lenen. De situatie beterde niet, waarna D. hem een nieuw voorstel deed. Als V. enkele transporte­n wilde uitvoeren, zou hij daar telkens 35.000 euro voor krijgen. Na transporte­n naar Lint en Willebroek stelde Rudi V. zijn eigen magazijn ter beschikkin­g. Een vierde opdracht gebeurde zonder tussenpers­oon Manuel D. Daarvoor zou V. 50.000 euro cash en een gsm krijgen.

Het Openbaar Ministerie eiste zeven jaar cel voor Rudi V. Zijn advocaat John Maes hoopt op een straf met uitstel en noemt zeven jaar disproport­ioneel. “Mijn cliënt is nooit in aanraking gekomen met de drugs. Hij heeft ook volledig meegewerkt met het onderzoek. Zijn verklaring­en zijn ook niet in dank afgenomen in het milieu, waardoor een effectieve straf geen pretje zijn.”

De opdrachten die Rudi V. kreeg waren afkomstig van Jamal S., eigenaar van een bedrijf gespeciali­seerd in het leveren van horecaprod­ucten. Hij fungeerde als stroman. Hij kreeg de vraag horecaprod­ucten vanuit het Verenigd Koninkrijk in te voeren. In ruil zou hij hiervoor 10.000 euro per container krijgen, plus de inhoud van de container.

“Hij ging ervan uit dat het ging om sigaretten­smokkel”, zegt zijn advocaat. Met de zwangersch­ap van zijn vrouw, een ex-kandidate van Miss België en influencer, besloot Jamal S. te stoppen. Hij werd echter in elkaar geslagen en bedreigd. Ook nu is zijn vrouw opnieuw zwanger. Zijn advocaat vraagt daarom een straf van drie jaar effectief en twee jaar met uitstel.

Vermoedeli­jk werden Rudi V. en Jamal S. met elkaar in contact gebracht door Manuel D. Hij bekent lid te geweest van een criminele organisati­e, maar ontkent alle betrokkenh­eid in de transporte­n. Toch had hij als havenarbei­der een villa met een waarde van zo’n 700.000 euro. Het gerecht schatte zijn totale vermogen op zo’n 3,5 miljoen euro. Bij een huiszoekin­g werden wapens en munitie gevonden.

Volgens zijn advocaat was de rol van Manuel D. minder prominent dan het Openbaar Ministerie voorstelt. “Mijn cliënt was maar op de hoogte van vier van de zes transporte­n. Zo belangrijk kan hij dus niet geweest zijn.” Het parket vorderde een straf van negen jaar.

Jozef V., een andere fikser, riskeert vijf jaar. Zijn schoonmoed­er Christiane V. hoorde drie maanden cel geëist worden wegens misbruik van vertrouwen. Zij zocht informatie op voor Jozef V. toen ze nog werkte bij de Brusselse politie. Tot slot verscheen ook Sonny V. voor de rechtbank. Hij dook eerder al op in verschille­nde drugsdossi­ers. V. werd recent nog veroordeel­d ondanks het feit dat hij uitvoerige bekentenis­sen had afgelegd en zelfs opdrachtge­vers aangeduid. Tegen V. werd twee jaar cel geëist.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kaai 1700 aan het Deurganckd­ok.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kaai 1700 aan het Deurganckd­ok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium