Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lady Gaga schittert in ontwerp studente Modeacadem­ie

-

Amper 25 is de Oostenrijk­se Florentina Leitner, maar een onbekende is ze niet meer in de modewereld. En al helemaal niet nu Lady Gaga fan is van haar werk. “Net toen op de radio speelde, kreeg ik telefoon van de stylist van Lady Gaga om me te zeggen dat een foto van de zangeres met mijn ontwerp aan online was verschenen”, lacht Leitner die in Antwerpen woont.

Vertigo

Pokerface

Florentina Leitner is een naam om te onthouden. Want hoe bescheiden ze haar verhaal ook doet, met haar werk scheert ze hoge toppen. Vorig jaar studeerde de Oostenrijk­se af aan de Antwerpse Modeacadem­ie. Vandaag werkt ze voor Dries Van Noten en voor haar eigen modelabel dat haar naam draagt. Haar ontwerpen verkoopt ze voornameli­jk online, al kan je ze ook in Londen in een fysieke winkel op de kop tikken.

“Ik creëer voornameli­jk vrouwenkle­ding. Mijn ontwerpen zijn kleurrijk. Ik werk graag met verschille­nde materialen en prints. Je zou mijn stijl best ‘girly’ kunnen noemen, ik gebruik graag meisjesach­tige vormen en hou er ontzettend van om jurken te creëren”, vertelt Leitner. Mijn inspiratie haal ik vaak uit films, zoals uit

van Alfred Hitchcock.” Op dit ogenblik werkt ze volop aan haar lente- en zomercolle­ctie 2022. “Daarnaast maak ik ook

En dat doet ze dus niet voor de minsten. “Het was Tom Eerebout, de stylist van Lady Gaga, die me vroeg om een jas die ik voor mijn mastercoll­ectie aan de Modeacadem­ie had ontworpen, aan te passen voor Lady Gaga. Ik maakte hem iets

custom made pieces.” korter en werkte met felroze, zodat die beter bij haar zou passen. Maar zelf wist ik dus niet wanneer ze de jas zou dragen”, lacht ze. “Tot ik zaterdag een telefoontj­e van Tom kreeg om me te zeggen dat er een foto van Lady Gaga in mijn ontwerp online was verschenen. Op de radio speelde op dat moment

Pokerface (een van de bekendste nummers van Lady Gaga, red.)

en ik was net met enkele vrienden poker aan het spelen. Zo’n toeval. Ik heb het spelletje nadien gewonnen.”

Met Lady Gaga is Leitner overigens niet aan haar celebrityp­roefstuk toe. “Eerder maakte ik enkele outfits voor de Britse artieste Charli XCX. En een tijd terug kreeg ik ook het bericht van Kylie Jenner met de vraag om voor haar een aantal stukken te ontwerpen. Zij droeg eerder al enkele ontwerpen die ik op school had gemaakt. Maar nu heb ik dus voor haar een aantal nieuwe stukken ontworpen, waaronder een matching outfit voor haar en haar dochtertje Stormy. Die ontwerpen heb ik zo’n twee weken geleden verzonden en ik kan niet wachten om het resultaat te zien.”

Wat het met haar doet, die appreciati­e van een wereldster zoals Lady Gaga? “Het is natuurlijk heel tof om hen in mijn ontwerpen te zien. Als je nog maar net met je label begint, zijn zulke zaken belangrijk om bekender te worden bij het brede publiek.”

Want ze heeft grote dromen. “Ik zou graag willen dat mijn bedrijf zich ontwikkelt tot een duurzaam merk. Ik hoop dat ik een aantal degelijke, duurzame stukken per seizoen kan uitbrengen die dan tegen een eerlijke prijs verkocht worden. Ik wil geen goedkope producten maken. Fast fashion brands, daar zijn er al te veel van.”

 ?? FOTO INSTAGRAM ??
FOTO INSTAGRAM
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Modeontwer­pster Florentina Leitner studeerde vorig jaar af aan de Antwerpse Modeacadem­ie.
Lady Gaga in de jas die Florentina Leitner voor haar maakte.
FOTO INSTAGRAM Modeontwer­pster Florentina Leitner studeerde vorig jaar af aan de Antwerpse Modeacadem­ie. Lady Gaga in de jas die Florentina Leitner voor haar maakte.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Ook Kylie Jenner droeg al een ontwerp van Florentina.
FOTO RR Ook Kylie Jenner droeg al een ontwerp van Florentina.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium