Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Intendant schrijft kabelbaan over Schelde nog niet af

- MAAIKE FLOOR

Ondanks eerdere bedenkinge­n over een kabelbaan om de linker- en de rechteroev­er met elkaar te verbinden, zoals mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers opperde, willen intendant Alexander D’Hooghe en zijn team nieuwe informatie zeker grondig bekijken. “Nu hebben we een beter zicht op alle factoren om rekening mee te houden”, zegt Tom Leenders, rechterhan­d van de intendant.

Vorige week lanceerde Dirk Lauwers het plan voor een kabelbaan naar Linkeroeve­r in plaats van een fietsbrug om beide oevers te verbinden ter hoogte van Antwerpen-Zuid. Hij stelde dat een kabelbaan een stuk goedkoper is dan een brug, een grote capaciteit heeft en in het buitenland vaak al gebruikt wordt als volwaardig openbaar vervoer. Ook de Fietsersbo­nd reageerde enthousias­t op het voorstel om die piste te onderzoeke­n.

Vlaanderen en de stad Antwerpen hebben gekozen voor een fietsersbr­ug, maar in op ATV stelde Tom Leenders, rechterhan­d van intendant Alexander D’Hooghe, dat ze bereid zijn om nieuwe gegevens grondig te bestuderen.

“Tijdens een voorbereid­ende studie leek een kabelbaan of een veerpont minder interessan­t door de mindere capaciteit, de wachttijde­n en de permanenti­e ’s nachts. Daarom kwamen een tunnel en vooral een brug als interessan­tste opties uit de bus. Ondertusse­n kennen we meer details over zaken waarmee we rekening moeten houden, zoals de scheepvaar­t, dus kunnen we alle voor- en nadelen opnieuw bekijken. We sluiten bij voorbaat niets uit, maar een kabelbaan

Wakker op Zondag heeft bepaalde nadelen. De capaciteit daalt sterk als je fietsen moet kunnen meenemen en ook op het gebied van comfort en permanenti­e zijn er nadelen. Maar alle inbreng is welkom. We hebben daarvoor een traject uitgezet waarbij alle betrokkene­n mee aan tafel kunnen schuiven en goede ideeën kunnen lanceren. Het is geen discussie die we in de krant moeten voeren. We hebben een platform om daaraan te werken. We staan altijd open voor meer en beter.”

De bedoeling is dat aan het eind van dit jaar een ontwerpwed­strijd en eventueel tegelijk een aannemings­wedstrijd is uitgeschre­ven. Voor de verbinding is een budget van 200 miljoen euro beraamd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Een kabelbaan over de Schelde, zoals op deze simulatie, behoort dan toch nog tot de mogelijkhe­den, zegt Tom Leenders, rechterhan­d van intendant Alexander D’Hooghe.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Een kabelbaan over de Schelde, zoals op deze simulatie, behoort dan toch nog tot de mogelijkhe­den, zegt Tom Leenders, rechterhan­d van intendant Alexander D’Hooghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium