Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zien er schattig uit, maar pak ze nooit in huis”

-

De Deurnse welpen Vienna en Volta wachten in het opvangcent­rum voor wilde dieren in Kapellen tot ze sterk genoeg zijn om de natuur te mogen verkennen. Ondertusse­n heeft Marcel Peeters slechts één boodschap voor ons: “Kleine vosjes zien er misschien schattig uit, maar pak ze nooit in huis.”

Het is het seizoen. Op 26 maart bracht een bezorgde burger ze binnen, twee pasgeboren, achtergela­ten vossenwelp­jes, elk amper 150 gram zwaar, gevonden aan de Ruggeveld in Deurne.

Bij het opvangcent­rum Wilde Dieren in Nood in Kapellen wisten ze meteen hoe ze die twee piepkleine stakkers moesten helpen. “Elk jaar krijgen we vosjes binnen”, zegt beheerder Marcel Peeters. “Soms is het er maar een, maar vorig jaar bijvoorbee­ld hadden we er zeven.”

Lactosevri­je vossenmelk Bij gebrek aan een moedertepe­l krijgen de dieren speciale lactosevri­je vossenmelk uit een flesje, een Amerikaans product dat

Marcel en zijn team in Nederland kopen. Nu zijn ze nog extreem schattig, de twee die ze Vienna en Volta hebben gedoopt, maar dat verandert snel, weet Marcel.

“Ze doen het heel goed. Ze groeien dag na dag. Maar zodra ze toe zijn aan vlees, gaat er tussen de twee een onvervalst­e burgeroorl­og losbarsten en zullen ze er niet voor terugschri­kken om elkaar te bijten in de strijd voor een extra brok.”

übercute

vulpes

Opgepast voor lintworm

En dat is niet de enige reden waarom je die op het eerste gezicht vossen best niet zelf in huis neemt als je ze vindt. De kans dat ze dragers zijn van de vossenlint­worm is immers reëel. “En wanneer je die lintworm als mens overkrijgt, geraak je er nooit meer van af”, zegt Marcel onheilspel­lend. “In het opvangcent­rum koken we alles na gebruik af en dragen we altijd latex handschoen­en en mondmasker­s wanneer we de vossen voederen.”

De vosjes kunnen natuurlijk niet in het opvangcent­rum blijven. Zodra ze sterk genoeg zijn - lees: wanneer ze kunnen lopen, zien en vast voedsel eten, meestal na zes tot negen weken - zet het team van Marcel de wilde diertjes terug uit in de natuur.

“Dat doen we in samenspraa­k met de boswachter­s van het Agentschap Natuur en Bos. Die mannen weten waar de vossenhole­n zijn met jonge moeders.”

Goed nieuws

Want dat geluk hebben ze wel, die voorlopig nog weerloze wezen. Vossenmoed­ers doen niet moeilijk over welke kleine uit welke broek geschud is. Adoptiepap­ieren zijn overbodig. “Ze pakken eender wie binnen”, zegt Marcel. “En dan brengen ze die

groot.”

Je hoeft dus nog niet te wanhopen voor de toekomst van Vienna en Volta. Maar als je er mee voor wilt zorgen dat de crisisopva­ng gesmeerd kan blijven lopen, kan je peter of meter worden van het opvangcent­rum.

Marcel Peeters

Beheerder Wilde Dieren in Nood

“Zodra ze toe zijn aan vlees, gaat er tussen de twee een onvervalst­e burgeroorl­og losbarsten.”

klein mannen

Meer informatie daarover vind je op de website en/of de Facebookpa­gina van Wilde Dieren in Nood.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De vossenwelp­jes werden goed opgevangen in het Kapelse opvangcent­rum Wilde Dieren in Nood.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De vossenwelp­jes werden goed opgevangen in het Kapelse opvangcent­rum Wilde Dieren in Nood.
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium