Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sihame en de schepenen

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Moeten de Antwerpse schepenen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en Koen Kennis (N-VA) vanuit een politieke verantwoor­delijkheid opstappen voor het dossierSih­ame El Kaouakibi? Politieke verantwoor­delijkheid is een rekbaar begrip. Maar op zijn minst is zeker eerstgenoe­mde, als schepen van Jeugd direct bevoegd, uitleg verschuldi­gd.

Zo’n 3,4 miljoen euro van de Antwerpse belastingb­etaler is naar Let’s Go Urban gegaan. Volgens de interne audit van de stad is een en ander misgegaan met minstens 10% daarvan. De averij is aanzienlij­k, uitgedrukt in geld en minstens zoveel in beschadigd vertrouwen. Van politici, van overheden (tot het paleis toe, waar Sihame meermaals kwam, onder meer in 2017 om met de koning en de koningin te praten over ‘sociaal ondernemer­schap’), van zakenmense­n ook, en van de betrokken jongeren zelf.

Verschille­nde instanties zijn bezig met uit te zoeken, ook fiscaal en strafrecht­elijk, hoe het zit met de rol van Sihame zelf. De eerste officiële audit van overheidsw­ege, die van de stad Antwerpen, voorspelt weinig goeds, maar schuift ook een andere brandende vraag naar voren: die van de politieke verantwoor­delijkheid. Want de mist rond tientallen omstreden facturen hing er voor de neus van de bevoegde politici. Het klopt dat niet alleen Antwerpen kritiekloo­s meeging in de sirenenzan­g van de gevallen politica. Vele anderen, en niet de minsten, hebben dezelfde inschattin­gsfouten gemaakt. Dat wil niet zeggen dat het geen fouten meer zijn, wel kan het gelden als een verzachten­de omstandigh­eid (de ene uitzonderi­ng lijkt ondernemer Geert Noels te zijn, die ook wel een tijd met LGU scheep ging, maar vanwege het gebrek aan transparan­tie verkoos weer afstand te nemen).

Maar Antwerpen was de uitvalsbas­is van LGU en de grootste brok van de omstreden financieri­ng is hier gebeurd, gedurende verschille­nde jaren. De verantwoor­delijkheid van schepen van Financiën Koen Kennis lijkt indirect: had hij moeten controlere­n of een collegasch­epen voldoende controleer­de? Maar schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud heeft behalve de louter politieke verantwoor­delijkheid dat het op haar departemen­t gebeurde, ook beleidsmat­ig boter op het hoofd. Volgens de audit was er tussen de stadsdiens­t Talentontw­ikkeling en Vrijetijds­beleving/Jeugd en LGU een ‘nauwe band’. Volgens anonieme bronnen was die er ook tussen Nabilla Ait Daoud en Sihame El Kaouakibi. Dat mag, maar als het dan zo misloopt, vraagt het om uitleg. De splinterbo­m Sihame is nog niet geneutrali­seerd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium