Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbond stelt CO2-meters ter beschikkin­g van leerkracht­en

- (wer)

Bij de heropening van de scholen vandaag stelt de socialisti­sche onderwijsv­akbond vijftig CO2meters ter beschikkin­g van leerkracht­en die twijfelen over de luchtkwali­teit in hun klaslokaal. Een goede ventilatie in binnenruim­ten is belangrijk om coronabesm­ettingen te vermijden. Maar in veel scholen is het op dat vlak erbarmelij­k gesteld.

Bij een grote groep leerkracht­en zit de schrik voor een coronabe

smetting er goed in. Dat bleek uit een bevraging van de socialisti­sche onderwijsv­akbond ACOD onder haar leden. “Leerkracht­en hebben het zwaar, bij velen staat het mentaal welzijn serieus onder druk”, zegt Nancy Libert, algemeen secretaris ACOD Onderwijs. Uit de enquête bleek ook dat veel leerkracht­en zich zorgen maken over de veiligheid van hun klaslokaal, zowel voor zichzelf als voor hun leerlingen.

“Experts beklemtone­n al maanden dat een goede ventilatie van binnenruim­tes cruciaal is om besmetting­en te voorkomen. Tegelijk zijn er weinig scholen die in voldoende C02-meters hebben geïnvestee­rd.”

ACOD heeft er daarom zelf vijftig aangekocht. “We stellen ze vanaf deze week ter beschikkin­g van leerkracht­en die willen controlere­n hoe het met de luchtkwali­teit in hun klaslokaal is gesteld, zodat ze bijvoorbee­ld kunnen vaststelle­n dat ze vaker de ramen moeten openzetten.”

Libert sluit niet uit dat sommige schooldire­cties de CO2-meters niet graag zien komen. “Sommige directies van scholen met oudere gebouwen weten zelf ook dat het in hun gebouwen slecht is gesteld met de luchtkwali­teit, en willen niet altijd door leerkracht­en met de neus op de feiten worden gedrukt.”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is het initiatief genegen. Hij wijst scholen al maanden op het belang van een goede verluchtin­g om coronabesm­ettingen te voorkomen.

Dat er in veel scholen nog steeds geen CO2-meters worden gebruikt of er te weinig ter beschikkin­g zijn, is volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de verantwoor­delijkheid van de betrokken schoolbest­uren, die bijkomend budget kregen om extra veiligheid­smaatregel­en te nemen rond het coronaviru­s. In Terzake beklemtoon­de hij dat het aan scholen is om dat budget onder meer te gebruiken voor de aanschaf van CO2-meters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium