Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie van Knokke kampt met jonge “nouveaux riches”

- MARC KLIFMAN

De “nouveaux riches”, zo worden ze genoemd bij de politie in Knokke. Honderden feestvierd­ers tussen 13 en 19 jaar die tijdens de paasvakant­ie door hun ouders aan hun tweede verblijf worden afgezet en het ’s avonds met veel drank veel te bont maken. Korpschef Steve Desmet is misnoegd over het gebrek aan ouderlijke verantwoor­delijkheid, zeker in coronatijd­en. “Zij gaan ervan uit dat politieage­nten babysitter­s zijn.”

Opluchting bij de politie in Knokke zaterdagna­cht. Voor het eerst sinds een week was het ’s avonds weer rustig langs de Zeedijk. Geen meldingen, geen vaststelli­ngen van noemenswaa­rdige samenschol­ingen. Nog geen 24 uur eerder was dat wel anders.

Tientallen jongeren troepten vrijdagavo­nd (weer) samen op de dijk en op het strand. Veel gezang en geschreeuw. Drank in de hand, velen zonder mondmasker, sommigen zo dronken dat ze met de ambulance naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. En inwoners uit Knokke die met lede ogen aanzien hoe de jongeren andermaal de hele avond voor overlast zorgden en hun troep achterliet­en aan strandbars.

Tweedeverb­lijvers

Het is een steeds terugkeren­d probleem in Knokke tijdens de paas- en zomervakan­tie. Maar in coronatijd­en is het nog erger. “Het gaat in hoofdzaak om kinderen van tweedeverb­lijvers uit Brussel of Vlaams- en Waals-Brabant. De meesten zijn Franssprek­end”, zegt korpschef Steve Desmet. “We stellen vast dat die ouders in het binnenland blijven om een midweek zonder hun kinderen door te brengen, en die kinderen dan droppen aan de kust. De nouveaux riches, worden ze intern bij de politie weleens genoemd. Die kinderen, met een leeftijd tussen 13 en 19 jaar, zijn erg mondig en hebben hun eigen gedragsreg­els. Ik denk eerlijk gezegd dat de ouders blij zijn dat ze eventjes uit hun onmiddelli­jke omgeving zijn. Die jongeren komen dan samen, drinken alcohol en maken plezier. Op zich is daar

niets verkeerd mee, maar tijdens corona kan dat natuurlijk niet.” “Opvoedings­probleem”

Anthony Wittesaele, schepen van Toerisme in Knokke, noemt de problemati­ek meer een “opvoedings­probleem” dan een “politionee­l probleem”. “Als de politie die ouders contacteer­t om te zeggen dat ze hun ouderlijke plichten moeten naleven, reageren die vaak laconiek.”

Korpschef Desmet bevestigt. “Veelal krijgen wij de opmerking: Ach, ze zijn jong. Laat ze maar feesten. Een deel van die ouders gaat ervan uit dat politieage­nten babysitter­s zijn. Maar soms gaat dat echt om kinderen van dertien, veertien jaar. Zonder nachtklok zouden die tot twee, drie uur ’s nachts buiten zijn.”

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé bekijkt het allemaal met stijgende verbazing:

“Die ouders zetten hen af aan de kust, die jongeren zetten de boel op stelten en de politie mag het oplossen. Bij een deel van die jongeren zegt 250 euro boete niets, want het gaat meestal toch om gegoede mensen.”

De voorbije week werd een honderdvij­ftigtal coronaboet­es uitgeschre­ven. Het was voor de politie voortduren­d afwegen hoe ze zouden ingrijpen tegen de samenschol­ing van de honderden jongeren, die graag kat en muis met de politie speelden. Een frustreren­d beeld, zeker ook voor de “eigen jeugd uit Knokke”, meent de korpschef. “Want zij houden zich gedeisd en proberen de maatregele­n wél goed na te leven.”

Na de veel te uitbundige nacht van vrijdag op zaterdag zijn de meeste minderjari­ge tweedeverb­lijvers weer richting binnenland vertrokken. Zij worden maandag weer op school verwacht. Maar voor de politie in Knokke zijn de problemen nog lang niet voorbij. “Straks gaan de terrassen open, nadien de horeca en dan komt de zomer eraan”, zegt de korpschef. “Tot oktober zal het hier dus alle hens aan dek zijn.”

Steve Desmet

Korpschef

“Die kinderen, met een leeftijd tussen 13 en 19 jaar, zijn erg mondig en hebben hun eigen gedragsreg­els.”

 ?? FOTO RR ?? Vrijdagavo­nd kwamen honderden jongeren samen op de dijk en het strand van Knokke.
FOTO RR Vrijdagavo­nd kwamen honderden jongeren samen op de dijk en het strand van Knokke.
 ?? FOTO JVE ??
FOTO JVE
 ?? FOTO CREDIT JUNIOR VERBEEKE ??
FOTO CREDIT JUNIOR VERBEEKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium