Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pil tegen Covid-19 in de maak

- MAXIE ECKERT

Het farmabedri­jf Merck onderzoekt een antiviraal middel dat kan voorkomen dat eerste coronasymp­tomen ontsporen tot een ernstige besmetting. Ook twee andere onderzoeke­n boeken positieve resultaten. Nemen we straks allemaal preventief pilletjes na een besmetting?

Dát zou pas een doorbraak zijn: een pil tegen Covid-19. Te koop in de apotheek, niet te duur, met weinig bijwerking­en. Twee keer per dag in te nemen, gedurende vijf dagen. Te beginnen zodra de coronabesm­etting met een test is bevestigd, of zo snel mogelijk na contact met een besmette persoon. Het risico op lange weken met koorts en een ziekenhuis­opname zou dalen, net als het risico dat huisgenote­n aangestoke­n worden. Enkele farmabedri­jven werken aan zo’n pil, maar het is een moeizame zoektocht met geen handvol beloftevol­le moleculen in de pijplijn. Al is er nu een sprankeltj­e hoop.

Antiviraal middel

Het farmabedri­jf Merck en het biotechbed­rijf Ridgeback Biotherape­utics hebben samen bekendgema­akt dat uit de tussentijd­se resultaten van een klinische stugin die blijkt dat het zinvol is om het onderzoek naar hun antivirale middel molnupirav­ir verder te zetten. Voor coronapati­ënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maakt het experiment­ele geneesmidd­el volgens hen geen verschil. Maar ze zien wél een positieve trend bij patiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn en waarbij de behandelin­g gestart is binnen de vijf dagen na het bevan de symptomen. Naarmate de patiënten een hogere dosis van het middel kregen, geraakten ze sneller van het virus af.

Ook Pfizer is bezig met een antiviraal middel dat oraal, en dus ook thuis, kan worden ingenomen. Een derde medicijn op het lijstje van beloftevol­le kandidaten is favipiravi­r.

Hoeveel hoop mogen we hebben dat die drie, of een van die drie, hun steentje bijdragen tot het einde van de pandemie? Johan Neyts, professor virologie aan het Rega-Instituut (KU Leuven), zegt dat molnupirav­ir in polepositi­on staat. “Dat is het beste middel, al is het niet superkrach­tig. Het is een bestaande stof waarvan onderzoeke­rs hebben ontdekt dat hij toevallig ook de vermenigvu­ldiging van het nieuwe coronaviru­s afremt. Maar die werkzaamhe­id is niet vergelijkb­aar met de gerichte en zeer potente antivirale middelen die we hebben voor patiënten met hiv of met hepatitis C.”

Te laat

Neyts en zijn collega’s werken intussen aan specifieke en zeer potente coronaremm­ers. Hij noemt het “een drama” dat er niet eerder zulke krachtige virusremme­rs voor de verschille­nde virusfamil­ies zijn ontworpen. “Met een gerichte virusremme­r voor coronaviru­ssen hadden we de brand in Wuhan mogelijk in de kiem kunnen smoren of de verspreidi­ng toch serieus kunnen vertragen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium