Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pfizer en Moderna beloven extra vaccins

-

Over een goede maand verdrievou­digt het aantal Pfizervacc­ins dat in ons land wordt gezet. Dat komt geen moment te vroeg, want door de problemen met AstraZenec­a en Johnson & Johnson zou de campagne vertraging kunnen oplopen.

Als de campagne effectief vertraagt, zal het sowieso niet aan Pfizer liggen. Dat trekt zijn wekelijkse leveringen namelijk op van zo’n 270.000 dosissen vandaag naar 400.000 volgende week, om eind mei zelfs op bijna 740.000 vaccins uit te komen. Moderna kondigde dan weer aan dat het vanaf begin mei elke week bijna 80.000 dosissen aan ons land zal leveren, terwijl er dat de voorbije week maar zo’n 46.000 waren.

Professor Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatie­strategie in ons land, noemt de grotere leveringen een “goede zaak, gelet op de problemen met de vaccins van AstraZenec­a en Johnson & Johnson”. De levering van dat laatste vaccin – waar slechts één inspuiting van nodig is – werd vorige week door J&J zelf tijdelijk

on hold gezet, nadat in de VS zeldzame bloedklont­ers waren vastgestel­d bij een aantal vrouwen die met het vaccin waren ingeënt.

Niettemin hoopt Ramaekers dat de leveringen van het Johnson &

Johnson-vaccin – waar België de komende weken zo’n 1,4 miljoen dosissen van verwachtte – snel weer hervatten, want dat is in het belang van de snelheid van de vaccinatie­campagne in ons land.

20% gevaccinee­rd

Op dit moment hebben in ons land iets meer dan 2 miljoen mensen hun eerste prik gehad, goed voor een op de vijf volwassene­n in ons land, of zo’n 20%. Toch hebben we nog een lange weg af te leggen om het streefdoel van de virologen – 70% – te halen en groepsimmu­niteit te kunnen bereiken. Pas dan zullen er genoeg mensen in ons land zijn ingeënt om te verhindere­n dat er nog grote corona-uitbraken gebeuren.

De vraag blijft evenwel of die 70% haalbaar is. In de woonzorgce­ntra in ieder geval wel, zo blijkt. Daar is de vaccinatie­campagne nu helemaal achter de rug, en net geen 90% van de bewoners liet zich vaccineren. Maar bij het personeel van de woonzorgce­ntra ligt die vaccinatie­bereidheid veel lager. In Vlaanderen liet 87% zich vaccineren, maar in Wallonië was dat maar 58% en in het Brussels Gewest zelfs maar 47%.

En AstraZenec­a? De EU zal mogelijk het contract

met AstraZenec­a niet verlengen door de herhaaldel­ijke vertraging­en in de levering van het vaccin. “We zijn pragmatisc­h”, zegt Thierry Breton, de Europese commissari­s voor de Interne Markt. “We hadden 120 miljoen doses besteld voor het eerste kwartaal en 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal hebben ze er slechts 30 miljoen geleverd, en in het tweede kwartaal slechts 70 miljoen.”

Hij liet uitschijne­n dat het contract dat op 30 juni afloopt, mogelijk niet vernieuwd wordt. “Maar er is nog niets definitief, we blijven praten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium