Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse schepenen Ait Daoud en Kennis steeds meer onder vuur

-

Vanuit de Antwerpse oppositie komen steeds meer vragen over de verantwoor­delijkheid van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) in het dossier Let’s Go Urban (LGU). “Het is niet meer dan normaal dat de verantwoor­delijken opstappen”, zegt Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

De stedelijke audit over de mogelijke subsidiefr­aude door Let’s Go Urban-stichtster en Vlaams parlements­lid Sihame El Kaouakibi wakkert het politieke debat aan over de verantwoor­delijkheid van het Antwerpse stadsbestu­ur. Dat blijkt ook uit de standpunte­n van de Antwerpse oppositie in het VRT-programma De Zevende Dag.

Het is Vlaams Belang-fractielei­der Sam Van Rooy die expliciet vraagt dat de schepenen Ait Daoud en Kennis ontslag zouden nemen. “Er gingen massaal veel subsidies naar LGU”, zegt Van Rooy. “Er was duidelijk een vorm van favoritism­e en zelfs vriendjesp­olitiek. Zeker de schepenen Ait Daoud en Kennis zouden best eens aan zelfonderz­oek doen en de eer aan zichzelf houden door ontslag te nemen.”

Verantwoor­delijkheid Ook CD&V-fractielei­dster Nahima Lanjri legt de verantwoor­delijkheid bij beide schepenen.

“Er is duidelijk iets misgelopen bij de controle”, zegt Lanjri. “Dit is niet de verantwoor­delijkheid van de gemeentera­ad, maar van het schepencol­lege en vooral de bevoegde schepenen van

Jeugd en Financien. Het is al te gemakkelij­k om het nu bij een ambtenaar te leggen.

Het is de schepen die toezicht moet houden. Het gaat om een veertigtal omstreden facturen.

Hoe komt het dat niemand dit zag? Bovendien

zien we dat voor de ene organisati­e de regels worden toegepast en voor de ander niet. Er is dus daadwerkel­ijk een politieke

verantwoor­delijkheid.”

Loonkost van 100.000 euro

Volgens Vlaams parlements­lid Jos D’Haese (PVDA) was er nog een ander signaal dat bij het stadsbestu­ur het

alarm had moeten doen afgaan. “Uit de audit blijkt dat El Kaouakibi zich een jaarlijkse loonkost gaf van ruim 100.000 euro”, zegt D’Haese. “Niemand in diezelfde functie binnen de sociale sector heeft zo’n loonkost. Alleen vond men dat binnen het Antwerpse stadsbestu­ur blijkbaar normaal.”

PVDA diende vrijdag al een klacht in bij het Integritei­tsbureau om zo te laten onderzoeke­n of politici mogelijke gedragsreg­els hebben overschred­en.

Omgekeerde Robin Hood

Antwerps N-VA-gemeentera­adslid Els van Doesburg nam de verdedigin­g op van de Antwerpse meerderhei­d in dit dossier. “Het schepencol­lege besliste over de subsidies en die werden vaak eenparig door de gemeentera­ad goedgekeur­d”, zegt van Doesburg. “We hadden hier te maken met een omgekeerde Robin Hood. El Kaouakibi wekte veel vertrouwen op bij politici en bij mensen uit de bedrijfswe­reld om daar dan misbruik van te maken. Iedereen moet in dit dossier aan zelfreflec­tie doen en zich bescheiden opstellen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS SACHA VAN WIELE ?? Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA).
Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA).
FOTO PATRICK DE ROO FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS SACHA VAN WIELE Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA). Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium