Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adidas stelt schoenen voor van paddenstoe­lenleder

- CHRIS SNICK

Adidas stelt voor het eerst een schoen voor gemaakt uit paddenstoe­lenleder. Luxemerk Hermès lanceerde onlangs een ecologisch­e handtas uit eenzelfde leder. En ook andere modefabrik­anten zijn op zoek naar alternatie­ven voor klassieke materialen die een grote ecologisch impact hebben. “De druk is groot om het duurzamer te doen”, zegt expert Jasmien Wynants. “Van de consument, Europa en zeker ook de VS nu daar een andere president aan de macht is.”

De schoen die Adidas voorstelde, is een versie van hun iconische Stan Smith. Die werd nu gemaakt met mycelium, ofwel de schimmeldr­aden van paddenstoe­len. In de winkel vind je de schoenen nog niet, voorlopig is het een concept. Maar het is wel de bedoeling dat ze er komen, want de modesector ligt al even onder vuur als het gaat over de impact op het klimaat.

Een tijdje geleden bleek volgens een rapport van de Ellen MacArthur Foundation dat die sector in 2050 op zijn eentje verantwoor­delijk zal zijn voor een kwart van de wereldwijd­e CO2-uitstoot als het de huidige koers blijft volgen. Duurzame kledij is dus niet langer alleen iets voor eerder kleine merken wiens filosofie dat altijd al was, de grote proberen nu ook op de kar te springen. Moeten dat wel doen. Levi Strauss gebruikt nu bijvoorbee­ld ook Tencel, wat vezels zijn afkomstig van houtpulp. Of Prada stelde ook al eens handtassen voor, gemaakt van plastic afval uit de zee.

En nu is er het leder uit paddenstoe­len van Adidas en Hermès. “Nieuw is die techniek niet, hier in België worden er zelfs ook al even schoenen mee ontworpen, maar het is inderdaad wel nieuw dat die grote spelers er zich mee moeien”, zegt Jasmien Wynants, experte duurzame mode bij Flanders DC. “En dat zou het wel eens een boost kunnen geven. Dat is nodig, want de klassieke methode om leder te maken, heeft een zeer grote impact. Omdat je er om te beginnen al dieren voor moet houden. Maar er is ook nog eens het procedé: leder bewerken, gebeurt met zeer vervuilend­e stoffen en veel water.”

Nog toepassing­en

Hoe snel deze schoenen in het straatbeel­d kunnen opduiken? “Het zal volgens mij toch nog vijf à tien jaar duren voor dit er voor de gewone consument is”, zegt Jasper Bloemen van GLIMPS, een

Gents bedrijfje dat werkt rond bio-innovatie. “De technologi­e is er nu, maar het is zaak om de productie op te schalen. Je moet fabrieken hebben die voldoende van dit materiaal kunnen maken voor zeer veel van die schoenen. Die fabrieken zijn er nog niet omdat het ook de moeite nog niet was om ze te bouwen. Het was dus inderdaad wachten op spelers zoals Adidas of Hermès binnen dit verhaal, zij kunnen een vraag creëren die groot genoeg is om hier verder in te investeren.”

Hij verwacht dat er wel nog meer toepassing­en zullen opduiken van het mycelium. Ook buiten de mode. “Hier kun je veel mee, bijvoorbee­ld isolatie maken. Ook daarvoor is het een goeie zaak dat de modesector op deze technologi­e springt. Daar is er geld om dit verder te ontwikkele­n zodat andere takken er uiteindeli­jk mee van kunnen profiteren. Mensen zijn bereid om wat meer te betalen voor schoenen uit een dergelijk nieuw leder. Maar niet direct voor een duurzaam alternatie­f voor het piepschuim dat rond een nieuwe koelkast zit.”

Jasper Bloemen

GLIMPS

“De technologi­e is niet nieuw, maar grote spelers als Adidas en Hermès kunnen een vraag creëren die groot genoeg is om er verder in te investeren.”

 ?? FOTO ADIDAS ?? De versie in paddenstoe­lenleder is er een van de iconische Stan Smith.
FOTO ADIDAS De versie in paddenstoe­lenleder is er een van de iconische Stan Smith.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium