Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er spoelen steeds vaker dode zeehonden aan

-

Op het strand van Wenduine is alweer een zeehond aangespoel­d. Er zijn dit jaar al 48 dode dieren aangespoel­d, meer dan normaal op een heel jaar. En gek genoeg is dat eigenlijk goed nieuws. “Het toont hoe goed de soort het doet”, zegt marien bioloog Jan Haelters.

Fraai om zien is het niet, zo’n dottige kleine zeehond die dood aanspoelt op het strand. Noordzeevi­ssers zetten hun netten kilometers­lang uit, en halen ze pas 24 uur later weer op. En af en toe zit daar een onfortuinl­ijke zeehond tussen. Die in Wenduine was al de 48ste die aanspoelde sinds het begin van dit jaar, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor

Natuurwete­nschappen (KBIN). “Terwijl er normaal 45 aanspoelen op een heel jaar.” Terug van weggeweest

Maar eigenlijk is het niet eens slecht nieuws dat ze hier aanspoelen. “Twintig jaar geleden gebeurde dat zelden of nooit. De enige reden daarvoor was dat er weinig zeehonden waren. Nu zijn er heel veel, dus spoelen er ook meer aan.” Ter illustrati­e: in 2005 werden nul zeehonden gespot op de Belgische stranden. Afgelopen jaar waren dat er meer dan 1.800. “Dat zegt weinig over hoeveel er aan onze kust zitten. Als één beest op het strand ligt te rusten, en dertig voorbijgan­gers melden dat, dan zijn er dertig waarneming­en. Maar ik vermoed dat er toch enkele honderden zeehonden aan onze kust zitten.”

De meeste aangespoel­den zijn jonge grijze zeehonden, die afgelopen winter geboren zijn in het Engelse Blakeney Point. “Het is een gigantisch­e kolonie”, zegt

Haelters. “Twintig jaar geleden werden er daar 25 geboren, dit jaar waren dat er vierduizen­d. Ook dat geeft aan hoe goed de soort het doet.” Daar zijn redenen voor. Wij mensen zijn al eeuwen de grootste vijand van zeehonden. Haelters: “Als je zo’n beest van 100 tot 150 kilo tegenkwam op het strand, dan liet je dat niet liggen. Je had vlees voor een week en de pels bracht geld op. Daardoor waren ze hier al in de Middeleeuw­en bijna uitgestorv­en. Sinds de jaren 1960 zijn ze wettelijk beschermd, en nu zijn ze dus helemaal terug. Overigens is de zeehond het toproofdie­r in deze wateren. Dat hij het goed doet, geeft ook aan dat het beter gaat met het hele ecosysteem.”

Blijft dan de vraag of we het erg moeten vinden. “Het is geen fijne gedachte: het nylon van die visnetten snijdt in hun nek en vissen, krabben en vogels pikken aan de wonden tot hun kop eraf is. Maar elk type visserij heeft zijn neveneffec­ten. Willen we geen enkele dode zeehond meer, dan moeten we consequent zijn en stoppen met vis uit de Noordzee te eten.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Ondanks het hoge aantal aangespoel­den gaat het goed met de zeehondenp­opulatie.
FOTO BELGAIMAGE Ondanks het hoge aantal aangespoel­den gaat het goed met de zeehondenp­opulatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium