Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De langste tien minuten van het jaar

-

Wie wint de Amstel Gold Race? Tien minuten na de finish durfde niemand het met zekerheid zeggen. Nochtans zag de jury het “vanaf de eerste minuut” op de foto. En ook de transponde­rs gaven Van Aert het voordeel met vier duizendste­n van een seconde. Relaas van de totstandko­ming van de officiële uitslag, net zo spannend als de koers zelf.

Wat gebeurde er in de Amstel in die tien lange minuten na de finish? Niet simpel om daar iemand over te spreken gisteren. UCI-juryleden blijken vriendelij­ke mensen, maar praten met de pers mogen ze niet doen. “Ik moet je doorverwij­zen naar de UCIwoordvo­erder”, zegt de Franse juryvoorzi­tter Didier Simon.

Wat ook niet meteen duidelijk is: wie is er verantwoor­delijk voor de fotofinish? De UCI of de organisati­e?

“Wij hebben er niks mee te maken”, vertelt koersdirec­teur Leo van Vliet meteen, maar dat blijkt niet helemaal correct. De stichting Amstel Gold Race organiseer­t de fotofinish wel degelijk zelf en besteedt die uit aan drie verschille­nde bedrijven: ICT Group, Race Result en Rennerz. We kunnen bellen met Vincent Schuurhuis, consultant bij ICT Group.

Televisieb­eelden

Volgens Schuurhuis bestond er na de finish nooit twijfel over de overwinnin­g van Van Aert.

“Alle fietsen zijn uitgerust met een transponde­r die heel precies aangeeft wanneer een renner over de meet komt. Die data gaven de overwinnin­g al aan Van Aert, met vier duizendste­n van een seconde verschil.”

Transponde­rs zijn op zichzelf evenwel niet helemaal ‘fail safe’.

“De vorming van de voorvork en de exacte plaats waarop de transponde­r bevestigd is, kan het resultaat vertekenen”, aldus Schuurhuis. “De UCI wil daarom dat er in alle WorldTourw­edstrijden ook sowieso een fotofinish is.”

Schuurhuis legde de fotofinish voor aan UCI-commissari­s Harrie Strik, de zogenaamde aankomstre­chter in de Amstel, verantwoor­delijk voor het opstellen van de officiële uitslag.

“Hij had na één minuut al gezien dat het wiel van Van Aert iets voor dat van Pidcock zat.”

Waarom duurde het dan toch zo lang vooraleer er een officiële uitslag was? Een storende factor waren al zeker de tv-beelden waarop Pidcock net voor Van Aert leek te finishen. Dat is wat de jury ook te horen kreeg vanuit het VAR-busje.

Aankomstre­chter Strik haalde daarom juryvoorzi­tter Didier Simon erbij als second opinion. Maar ook hij oordeelde meteen dat Van Aert had gewonnen. “Op dat moment waren we drieënhalv­e minuut na de finish”, zegt Schuurhuis.

Het verschil in perceptie tussen de tv-beelden en de fotofinish heeft volgens hem te maken met de hoek van de camera die de beelden registreer­t.

“De camera van de fotofinish hangt loodrecht boven de aankomst en maakt tweeduizen­d beelden per seconde. Die kan je frame per frame ook nog uitvergrot­en. Terwijl een tv-camera filmt vanuit een hoek. De snelheid van de renners of de timing van de jump maakt de juiste interpreta­tie veel minder accuraat.”

Samenzweri­ngstheorie­ën Op sociale media doken gisteren samenzweri­ngstheorie­ën op over Nederlands­e en Belgische juryleden die Van Aert als Belgische

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Wout van Aert wacht bang op de officiële uitslag.
FOTO GETTY IMAGES Wout van Aert wacht bang op de officiële uitslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium