Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurlijk droom ik van olympisch goud”

-

Een Europese titel vol symboliek, dit exemplaar. Niet alleen sluit Toma Nikiforov een pijnlijke periode vol blessures en operaties af, de 28-jarige Brusselaar kan ook olympische kwalificat­ie amper nog rateren. “Wanneer ik aan mijn

blessures denk, begin ik te huilen.”

Nikiforov klopte in de finale met ippon de Georgiër Varlam Lipartelia­ni, het nummer één van de wereld. Voor de Belg met Bulgaarse roots is het zijn vierde EK-medaille. In 2018 was hij primus, in 2016 pakte hij zilver, in 2015 brons.

“De finale was heel spannend, tegen een man die me al twee keer had geklopt. Maar tactisch maakte ik geen enkele fout. De echte Toma is terug. Nochtans had ik vorige week mijn training moeten stilleggen met een blessure

aan de

enkel. Mijn coach vroeg zich zelfs af of we het EK niet beter zouden skippen. Gelukkig heb ik geantwoord als een echte sportman: we gaan!”

Met dit resultaat is Nikiforov zo goed als zeker van zijn ticket voor Tokio. Maandag zal hij de top twintig van de mondiale ranking binnenkome­n. De eerste 25 judoka’s trekken naar Japan.

“Ik heb nooit de armen laten hangen”, verklaarde hij aan de RTBf. “Mijn naasten, de federatie, mijn coach, het leger: zij geloven in mij en dat geeft me vleugels. Ik probeer niet te veel te denken aan mijn blessures, anders begin ik te wenen. Laat me liever dromen van de goud op de Olympische Spelen.”

Casse mist frisheid

Zaterdag vocht Matthias Casse zich naar EK-zilver.

“Ik ben vooral blij dat ik sneller dan op de voorbije tornooien goed recupereer­de van die lange kampen”, aldus de Antwerpena­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PRESSESPOR­TS ?? Toma Nikiforov jubelt: voor de tweede keer is hij Europees kampioen.
FOTO PRESSESPOR­TS Toma Nikiforov jubelt: voor de tweede keer is hij Europees kampioen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium