Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge gymnast naar EK door steun polderdorp­en

- ERIK VANDEWALLE

Jelle Massart (20) vertrekt eind deze maand naar Sotsji in Rusland. Hij neemt er deel aan het Europese kampioensc­hap dubbele minitrampo­line. De trip is mogelijk gemaakt door onder meer een sponsoract­ie in de polderdorp­en.

Jelle Massart is in het wereldje van de dubbele minitrampo­line geen onbekende. Zijn sport is bij het grote publiek minder gekend, maar oogt in elk geval heel sensatione­el.

“Je start op een lange aanloopmat. Eenmaal aan de trampoline, gebruik je de schuine kant om te springen. Je moet snel voldoende hoogte maken, zodat je genoeg tijd hebt om in de lucht de nodige figuren te maken. Landen gebeurt op een eerder harde mat met aangeduide landingszo­nes. Als je in de rode zone kunt landen, krijg je geen strafpunte­n. Anders wel”, zegt de Berendrech­tse gymnast.

Met zijn deelname aan het Europees kampioensc­hap in het Russische Sotsji is de Berendrech­tse gymnast niet aan zijn proefstuk toe. “Klopt. Sedert 2015 nam ik al deel aan enkele wereldkamp­ioenschapp­en voor de jeugd in het Deense Ordense, de Bulgaarse hoofdstad Sofia, Sint-Petersburg in Rusland en het Japanse Tokio. Ook op het in EK in Baku was ik van de partij. Twee jaar geleden veroverde ik een finaleplaa­ts op de World Cup in Valladolid. Bij de start van het nieuwe wedstrijds­eizoen in 2020 verbrak ik een Belgisch record en kon ik me selecteren voor het EK in het Zweedse Göteborg. En toen kwam corona... Het Europees kampioensc­hap werd een jaar uitgesteld en de organisati­e van het kampioensc­hap verschoof van Göteborg naar Sotsji.

“Bedankt” Jelle Massart: “Je hebt al door Jelle Massart

Gymnast dat je er met mijn sport financieel niet beter van wordt. Zelfs de wereldtop kan niet leven zijn sport. De Rus Mikhail Zalomin is al negen keer wereldkamp­ioen geworden, maar moet toch hij nog elke dag naar zijn werk. Onze sport kost geld. Reis- en verblijfsk­osten betaal je zelf. Als student is dat geen vanzelfspr­ekendheid. Om al die reizen naar kampioensc­happen te kunnen betalen, organiseer­de mijn moeder de voorbije jaren sponsoract­ies. We konden rekenen op een geweldige steun van de mensen uit ons dorp. Ik ben hen ontzettend dankbaar voor die solidarite­it. Het motiveert me om in Sotsji het beste van mezelf te geven. Dat is het minste wat ik hen kan teruggeven”, legt Jelle uit. Hij is echter ook realist. De beste gymnasten komen uit Portugal, Spanje en Rusland.

Eén foutje

“In een kampioensc­hap moet je ook geluk hebben en dat zal in Sotsji niet anders zijn. In de voorrondes zijn er twee reeksen met telkens twee sprongen. Dan wordt een klassement opgemaakt en weet je meteen of je doorstoot naar de finale. Ook daar maak je vier sprongen in twee reeksen. Eén foutje, één keer je vingers, je tenen of je benen niet gestrekt en je krijgt strafpunte­n. Als je valt bij het neerkomen, kan je het vrijwel zeker vergeten. Hoe hoog je springt heeft geen invloed op je ranking”, weet Jelle Massart uit ervaring.

“Vreemd dat veel mensen meteen vragen hoe hoog ik kan springen, maar eerlijk gezegd weet ik dat zelf ook niet. Bij normale sprong haal ik een hoogte van iets tussen de vijf en zes meter, schat ik.”

“Je start op een lange mat. Eenmaal aan de trampoline, gebruik je de schuine kant om te springen. Je moet snel voldoende hoogte maken.”

 ?? FOTO RR ?? Jelle Massart werkt met de dubbele minitrampo­line. Eind deze maand vertrekt hij naar het EK in Sotsji.
FOTO RR Jelle Massart werkt met de dubbele minitrampo­line. Eind deze maand vertrekt hij naar het EK in Sotsji.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium