Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saxofonist werkt in én brengt muzikale ode aan Rubenshuis

-

In normale tijden is Marcelo Moncada profession­eel saxofonist en componist. Corona zorgde ervoor dat hij een andere manier moest zoeken om geld te verdienen. Hij kwam terecht in het Rubenshuis waar hij onder meer helpt om oude werken te digitalise­ren. De omgeving inspireerd­e hem voor het componeren van

Portico Etude #1.

Rubens’s

compositie van Marcelo Moncada (42) kadert in een groter muzikaal project ‘Muzikalise­ring van de Stad’. Daarmee brengt Moncada samen met Willem Heylen, met wie hij het muzikale duo OrBit vormt, tien muzikale portretten van Antwerpen: van een diamantate­lier tot de Arenberg Schouwburg, van café Korsakov tot de Leopoldpla­ats en de haven. Voor elk portret laten de muzikanten zich inspireren door hun omgeving.

Dinsdag lanceren ze hun jongste portret: dat van het Rubenshuis. “Voor de andere portretten improvisee­rden we ter plaatse”, vertelt Moncada, die zelf in Borgerhout woont. “Dat is wat we met OrBit gewoon zijn om te doen. Onze muziek is voornameli­jk gestoeld op improvisat­ie en gaat richting de experiment­ele jazz en avant-garde. Maar met het Rubenshuis was het anders. Voor deze locatie heb ik een speciale compositie gemaakt:

Het Ru

Portico Etude #1.

Ruben’s benshuis is zo’n prachtige omgeving. De tuin, de schilderij­en... Rubens is een van de grootste meesters aller tijden. Het is heel fijn om van zijn werk in Antwerpen te kunnen genieten. In het Rubenshuis kwam er een hele leuke, krachtige melodie in me op. Deze plek inspireerd­e me om iets unieks te creëren.”

Het muzikale portret van het Rubenshuis kunnen liefhebber­s vanaf dinsdag beluistere­n en bekijken via een filmpje op de FaceDe

Marcelo Moncada

Saxofonist

“Ik ben dankbaar dat ik nog muziek kan maken tijdens deze pandemie. Ook al is het op een andere manier en op een ander niveau.”

bookpagina van Cinebelgic­ano, net als ook de andere muzikale portretten die het duo maakte. De filmpjes worden gemaakt door regisseur Andrés Lübbert, en zijn een productie van Cinebelgic­ano Production­s.

Hoewel het culturele leven nog steeds nagenoeg stilligt, zit Moncada dus zelf niet bepaald stil. “Wekelijks speel ik met Willem samen en livestream­en we onze muziek”, vertelt hij. “Ik ben dankbaar dat ik nog altijd muziek kan maken tijdens deze pandemie. Ook al is het op een andere manier en op een ander niveau. Maar ik blijf positief.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Marcelo Moncada werkt in het Rubenshuis aan het digitalise­ren van oude werken.
FOTO VICTORIANO MORENO Marcelo Moncada werkt in het Rubenshuis aan het digitalise­ren van oude werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium