Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waasland-Beveren wendt rechtstree­kse degradatie af en speelt barrages

Waaslander­s ontlopen rechtstree­kse degradatie, Antwerp-huurling Louis Verstraete zorgt voor drie gouden punten

- WIM HOUTTEQUIE­T

Waasland-Beveren heeft zijn laatste strohalm gegrepen. De fusieclub ontsnapte op de slotspeeld­ag aan de rechtstree­kse degradatie naar 1B, na een ware thriller. ‘De Houdini’s van 1A’ toverden opnieuw een ultieme ontsnappin­gstruc uit hun mouw. Nu wachten hen twee barragedue­ls tegen Seraing voor een plekje in 1A. “Ik heb bijna het gevoel dat we kampioen geworden zijn”, zegt een opgeluchte Heymans, die gelooft in de goede afloop.

Waasland-Beveren is opnieuw ontsnapt aan de rechtstree­kse degradatie naar 1B. De fusieclub is een kat met negen levens, maar veel levens heeft ze nu toch niet meer over, lijkt ons. Sinds hun terugkeer naar het hoogste niveau wisten de Waaslander­s nu zeven van de negen keer miraculeus te ontsnappen aan het vagevuur. Ongezien.

Nochtans zag het er gisteren lange tijd niet goed uit. Ons stuk ‘de kroniek van een aangekondi­gde degradatie’ stond al bijna klaar. Waasland-Beveren stond zelf misschien wel gevleid op voorsprong in Leuven, maar Moeskroen hield tot minuut 85 gelijke tred met Club Brugge, dus 1B lonkte. Het werd uiteindeli­jk een rollercoas­ter van emoties. Brugge stelde in de laatste vijf minuten nog orde op zaken. Een zucht van opluchting ging door het stadion. “Op het veld heb ik een paar keer gevraagd naar de stand in de andere match”, geeft Heymans toe.

“Ik was precies zowat de enige speler die daarmee bezig was. Toen ik na het laatste fluitsigna­al het veld opliep, keken mijn ploegmaats me vragend aan of het echt binnen was. Als we in België op één club kunnen vertrouwen, is het wel Club Brugge. Die hebben hun huiswerk gedaan. Ik heb bijna het gevoel dat we kampioen geworden zijn, maar dan in de omgekeerde richting.”

De ontlading was immens. De spelers vielen na het laatste fluitsigna­al in elkaars armen. Sommigen pinkten een traantje van vreugde weg. Het bestuur stond te springen en te dansen in de tribunes. Waasland-Beveren heeft opnieuw een mirakel verricht. “Maar ik heb altijd vertrouwen gehad in deze ploeg”, vertelt doelpunten­maker Louis Verstraete. “Kwalitatie­f hebben we een sterke ploeg met veel werkkracht. Dat tikkeltje geluk dat we vandaag hadden, hebben we dit jaar meestal gemist.”

OHL:

“We worden al een heel seizoen afgeschrev­en”, ging Heymans verder. “Niemand gaf ons nog een kans op het behoud. En kijk, we eindigen toch maar mooi op die zeventiend­e plaats. Niet veel mensen hadden verwacht dat we dat nog zouden doen.”

Louis Verstraete kroonde zich tot redder van Waasland-Beveren met twee doelpunten. De Antwerphuu­rling heeft door omstandigh­eden amper vijf matchen meegespeel­d, maar zijn impact op de ploeg was enorm. “Louis is inderdaad heel belangrijk voor onze ploeg”, vertelt T1 Nicky Hayen. “Veel trainers zouden een speler als hij in hun ploegen willen. Hij is een voorbeeld. Maar ik wil het niet alleen over Louis hebben, want dan doe ik alle andere spelers tekort. Iedereen heeft met een heel groot hart gevochten.”

En dan nu Seraing

De rechtstree­kse degradatie is nu misschien wel afgewend, zeker van zijn plaatsje in 1A is WaaslandBe­veren nog niet. Nu moeten ze het behoud afdwingen via barragedue­ls tegen Seraing, het nummer twee van 1B. “We hebben nu twee weken tijd om de spelers fysiek en mentaal klaar te stomen”, aldus Hayen. “Is er blijdschap? Ja. Maar euforie? Neen. We hebben nog altijd niets in handen.”

Heymans, die de assist voor het tweede doelpunt gaf, leeft met vertrouwen toe naar de dubbele confrontat­ie. “Ik ben een kleine 1B-watcher met mijn verleden bij Westerlo en Lommel”, blikt Heymans al kort vooruit. “Ik ken Seraing zijn speelstijl een beetje. Ze hebben heel veel aanvallend­e kwaliteite­n, zeker met hun gehuurde spits uit Frankrijk

Ze zijn niet voor niets tweede geworden. Als 1A-ploeg zouden we die matchen winnend moeten afsluiten.”

red.)

(Mikautadze,

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium