Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste versoepeli­ngen gaan vandaag in

Reizen mag opnieuw, maar geen overrompel­ing

-

Scholen weer open, maar gedeelteli­jk op afstand

De eerste coronavers­oepelingen gaan vandaag in. Het onderwijs start opnieuw op en nietessent­iële reizen zijn niet langer verboden, maar blijven sterk afgeraden. De scholen hernemen de lessen, zij het volgens het regime van voor de vakantie. Dat betekent dat de leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs de helft van de tijd afstandson­derwijs blijven volgen. In het hoger onderwijs is sprake van één dag fysieke aanwezighe­id per week. Ook examens mogen fysiek plaatsvind­en. Daarnaast gaat het reisverbod op de schop. Iedereen kan in principe weer reizen, maar van een overrompel­ing is geen sprake. Wie terugkeert uit een rode zone, momenteel een groot deel van Europa, zal nog steeds twee tests moeten ondergaan en zeven dagen in quarantain­e moeten.

Vanaf de luchthaven van Deurne vertrekken deze week opnieuw vluchten naar onder andere Mallorca, Alicante en Ibiza. “De vluchten zijn voor 60% volgeboekt, maar dat percentage kan zeker nog stijgen”, zegt Piet Demeyere van TUI fly. Bij de reisbureau­s merken ze wel veel interesse, maar wordt er nog weinig geboekt.

Het reisverbod is sinds vandaag, maandag, niet meer van kracht. Wie wil, kan dus weer op reis vertrekken. Maar dat betekent niet dat dat ook massaal gebeurt. “Bijna heel Europa kleurt nog steeds rood. We merken dat mensen het niet erg vinden om zich te laten testen, maar als ze in quarantain­e moeten, is dat een stap te ver. Zeven dagen quarantain­e is een serieus deel van een vakantie, dat hebben mensen er niet voor over”, vertelt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureau­s (VVR).

Hij noemt het afschaffen van het reisverbod wel de eerste belangrijk­e stap om het toerisme weer op gang te laten komen. “Ondertusse­n zijn heel veel landen ook bezig met hun teststrate­gie, en is er ook sprake van een Europees certificaa­t om te kunnen reizen. Maar voorlopig is vlot reizen er nog niet bij. Daarom schieten de boekingen ook nog niet door het dak. Er is wel veel interesse, maar de meeste mensen wachten af tot ze meer zekerheid hebben. Voorlopig zijn Portugal, Spanje, de Canarische Eilanden, de Balearen, Malta en de Griekse eilanden de beste bestemming­en.”

De eerste drie maanden van 2021 zijn al een serieuze domper geweest op het seizoen. Koen van den Bosch: “We zagen die maanden amper 36% van het aantal boekingen in 2019. Vorig jaar is de sector al 6,7 miljard euro misgelopen, en dit jaar ook al 2,7 miljard euro. De zomer zal dus cruciaal zijn. We hopen dat het dubbel overbruggi­ngsrecht dat nu van kracht is blijft gelden en dat ook de tijdelijke werklooshe­id tot juni volgend jaar kan doorlopen. De sector zal maar mondjesmaa­t herstellen.”

“September wordt topmaand”

Bij TUI fly, dat op het vliegveld van Deurne de meeste vakantiega­ngers vervoert, starten dinsdag voor het eerst in vijf maanden de vluchten naar Mallorca, Alicante en Ibiza weer op. “Al zullen er maar drie vluchten per week zijn in plaats van zes”, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere. “Andere landen waar we normaal op vlie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium