Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona gijzelt honderddui­zenden zeelui

- Vandaag:

Meer dan wie ook ondervinde­n honderddui­zenden zeelui wat het betekent als de wereld op slot gaat. Vaak met de grootste moeite konden ze worden afgelost. De miserie lijkt nu nog groter te worden, want vrijwel alle landen doen aan ‘nationale inenting’, terwijl bemanninge­n per definitie internatio­naal zijn. Uitgereken­d nu eisen luchtvaart­maatschapp­ijen inentingsb­ewijzen. Boudewijn Baert van het Koninklijk Belgisch Zeemanscol­lege stelt voor om in Antwerpen inenting voor buitenland­se zeelui te organisere­n.

“De recente blokkade van het Suezkanaal heeft nog maar eens aangetoond hoe cruciaal zeetranspo­rt is voor onze bevoorradi­ng”, zegt kapitein Boudewijn Baert, secretaris-generaal van het Koninklijk Belgisch Zeemanscol­lege (KBZ) in Antwerpen.

KBZ verdedigt de

niet-syndicale belangen Belgische zeevarende­n. Drijvende gevangenis van de

“Wat de zorgsector is voor onze gezondheid, zijn zeevarende­n voor onze economie. Voor hen was het voorbije jaar echt vreselijk. Door de wereldwijd­e, overal verschille­nde reisbeperk­ingen in opeenvolge­nde lockdowns werden schepen drijvende gevangenis­sen. Zowel de Antwerpse zeemanspar­ochie Stella Maris als de internatio­nale vakbonden maken melding van zeelui die soms zestien maanden of meer niet van boord geraakten. Op de wal zijn alle centra voor zeevarende­n ook gesloten. Zelfs de havenaalmo­ezeniers mogen vaak niet verder dan de loopbrug komen.”

“Slechts met heel veel moeite werden bemanninge­n het voorbije jaar afgelost. Die inspanning­en zouden alleen al in 2020 zowat 30 miljoen euro extra hebben gekost aan de Belgische reders, omdat ze schepen moesten afleiden en chartervli­egtuigen inhuren.”

Baert: “Er is nog een extra dimensie voor ons land én Antwerpen. Het is immers weinig gekend dat Antwerpen door vele rederijen gebruikt wordt als aflossings­plaats. In ‘normale’ jaren gaat het om zowat 40.000 à 45.000 man, inen uitgaande bemanninge­n.

Die komen hier via Zaventem toe en verlaten het land ook langs die weg.” Mediport

“Alsof dat nog niet volstaat, wordt die zeelui nu overal ter wereld het leven zuur gemaakt door de moeilijke vaccinatie­voorwaarde­n. Kijk, zeelui hebben een traditie van vaccinatie­s. Je kwam een heleboel landen niet binnen als je niet ingeënt was tegen gele koorts, cholera, enzovoort. Veelal is er daarvan ook wel een kleine voorraad aan boord.”

Maar nu met Covid-19 proberen alle landen hun eigen landgenote­n in te enten: “Die Filipijnse matroos of die Oekraïense officier zou dus eerst in zijn land moeten ingeënt worden, maar daar geraakt hij niet. In de luchtvaart wil men minstens een negatieve test of zelfs een inentingsb­ewijs. En als hij dan toch thuis geraakt, is die zeeman, ondanks het aandringen wereldwijd van tal van maritieme organisati­es, nog steeds niet prioritair.”

Boudewijn Baert

Secretaris-generaal KBZ

“Het minste wat wij dus zouden vragen is dat elke belangrijk­e haven de mogelijkhe­id zou voorzien om vreemde zeelui in te enten, in Antwerpen bijvoorbee­ld bij Mediport

red).

(aan de Antwerpse

Vakbond ITF

Italiëlei,

In het meest extreme geval moet men hier dan misschien honderd vaccins per dag voor reserveren. Weeg dat af tegen het economisch belang van al die zeelui en een mogelijke superversp­reider aan boord. In volle oceaan heb je geen beademings­toestellen.”

Er zijn nog problemen, zegt Baert. “Zo zijn er landen die alle bezoekers of alleen niet-ingeënte bezoekers verplichte­n om ingeënt te worden met hun nationale vaccin. Dat is vaak niet in Europa erkend. En wat als een zeeman een vaccinatie weigert? Persoonlij­k denk ik dat je daarin niet te soft mag zijn: vaccinatie hoort bij de job. Maar laat ons nu in de eerste plaats tot een minstens eenvormig Europees beleid komen tegenover zeelui.”

Ook Christian Roos, inspecteur voor de internatio­nale vakbond ITF, bevestigt: “De toestand blijft moeilijk. Ik heb zelfs weet van een zeeman die al 21 maanden vast zit. Wij hebben allemaal stoere verklaring­en afgelegd, maar voor de mensen aan boord is er niet veel gebeurd. Pas begonnen de rederijen er in te slagen om de bemannings­wissels georganise­erd te krijgen of het nieuw probleem staat al voor de deur: vaccinatie. In dat verband kunnen we alleen maar betreuren dat België zeelui niet wil beschouwen als prioritair. Er rijzen ook steeds meer vragen. Zo dwingt China iedereen die het land binnenkomt om twee Chinese inentingen te nemen. Kan dat? En wat als men al bijvoorbee­ld met Pfizer ingeënt is?”

Het Vlaamse topbedrijf DEME, dat wereldwijd op tal van werven baggeropdr­achten uitvoert, kijkt eveneens met gemengde gevoelens toe. “Wij zijn al een jaar in Covid-modus aan het werken en hebben snel en creatief geschakeld met als eerste objectief onze mensen gezond te houden”, zegt personeels­directeur Hans Cassiers. “In tweede instantie, daarmee samenhange­nd, wilden we operatione­el blijven. Daar zijn we in geslaagd. Toen de reisbeperk­ingen langzaam werden versoepeld, konden we ook stilaan - met veel beperkinge­n - bemanninge­n wisselen. Maar nu duikt het vaccinatie­probleem op. Pure Kafka, terwijl we al genoeg rompslomp hebben! We weten alleen wat niét mag. Elk land doet zijn eigen ding, met als extraatje de Brexit. Op zijn minst zou er een eensgezind­e, Europese aanpak moeten komen.”

“Wat de zorgsector is voor onze gezondheid, zijn zeevarende­n voor onze economie.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/CULTURA RF/BELGA ??
FOTO'S GETTY IMAGES/CULTURA RF/BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium