Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘10.000 luchtkaste­len’ in Nederlands coronabele­id

- (dewo)

Het was een heel atypisch optreden van K3 zaterdagav­ond op de Nederlands­e televisie. In een satirisch programma werd hun hit 10.000 luchtballo­nnen plots 10.000 luchtkaste­len, over het steeds uitstellen van de beloofde versoepeli­ngen.

Mark en Hugo komen steeds met een plan met een datum erbij. Ze bouwen een schitteren­d luchtkaste­el, maar dan blijkt dat het echt nog niet kan. We waren zo blij, maar die datum blijkt steeds opnieuw irreëel, telkens weer. Oh, ze flikken het keer op keer.

Die tekst is toch een tikkeltje scherper dan je doorgaans van Hanne, Marthe en Klaasje verwacht. In het satirische televisiep­rogramma Even tot hier bracht K3 een aangepaste versie van hun nummer 10.000 luchtballo­nnen, waarin ze het Nederlands­e coronabele­id op de korrel nemen. Mark en Hugo, dat slaat op de Nederlands premier Mark Rutte en de minister van Volksgezon­dheid Hugo de Jonghe.

Opvallend, want de meidengroe­p hield zich in het verleden steeds op de vlakte als het over corona ging. “K3 neemt ook totaal geen politiek standpunt in”, klinkt het bij Studio 100. “Het is bedoeld als humor, ze lachen ook met zichzelf. Het weerspiege­lt op geen enkel vlak een standpunt van K3 of Studio 100.”

“Gewoon humor”

Miguel Wiels (48), die zowat het hele oeuvre van K3 schreef én ook de muziek verzorgt in Even tot

hier, kijkt verbaasd op van de reacties uit België. “Het is nu eenmaal een vast item van het programma, een artiest die een cover zingt die door presentato­ren Niels & Jeroen is geschreven. Frans Bauer zong er ook ooit

Nooit meer vegen voor mij, over Japanse toiletten. We waren vereerd dat K3 dat rijtje mocht vervoegen. In het nummer spreken de meisjes zich ook niet uit tegen of voor de versoepeli­ngen, ze hekelen de politici niet. Er wordt gewoon gelachen met de warrige manier van communicer­en. Daarmee neem je niet meteen een groot statement in, denk ik. Dat is gewoon humor.”

 ?? FOTO RR ?? K3 trad op voor het satirische programma
Even tot hier.
FOTO RR K3 trad op voor het satirische programma Even tot hier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium