Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plofkraak op kantoor van AXA-bank mislukt: “De maatregele­n tegen dieven werken”

- NETTE LOOTS, JARIT TAELMAN

Isabelle Marchand

Febelfin

“We spreken vaak over pogingen tot plofkraak, omdat er in de meeste gevallen geen buit is gemaakt.”

Enkele onbekenden hebben woensdag een plofkraak gepleegd op het AXA-bankkantoo­r in Essen. De politie betrapte de daders op heterdaad, maar met een snelle vluchtauto slaagden ze er toch in te ontsnappen zonder buit. “De maatregele­n die banken nemen tegen dieven hebben effect”, aldus bankenfede­ratie Febelfin.

De drieste daders sloegen woensdagoc­htend rond 5u toe in de Kapelstraa­t. Op nog geen honderd meter van het politiekan­toor lieten ze met een explosief de bankautoma­at van AXA-Bank ontploffen. “Op dat moment passeerde net een politiepat­rouille door de straat die de daders op heterdaad betrapte”, zegt commissari­s Patrick De Smedt van Politiezon­e Grens.

Lege handen

De daders sloegen op de vlucht met een snelle Audi en slaagden er net over de Nederlands­e grens in de politie af te schudden. Zij het met lege handen: volgens onze informatie werd er geen buit gemaakt. Dat kan AXA-Bank uit veiligheid­soverwegin­gen niet bevestigen. “We zijn in de eerste plaats blij dat er geen slachtoffe­rs zijn. Ook de fysieke schade aan het kantoor is beperkt. We bekijken samen met de bankagent wanneer het kantoor opnieuw opengaat. Klanten kunnen in de tussentijd terecht bij een naburig kantoor”, aldus woordvoerd­er Lisa Pieters van AXA-Bank.

Grensstree­k

De bank wil uiteraard ook niet uitweiden over de genomen veiligheid­smaatregel­en — ook criminelen lezen kranten. “Toch toont dit aan dat de maatregele­n die banken nemen tegen deze dievenbend­es effect hebben”, aldus

Isabelle Marchand van bankenfede­ratie Febelfin. “De laatste tijd spreken we vaak over pogingen tot plofkraak omdat er in de meeste gevallen geen buit is gemaakt, of omdat de buit besmeurd en dus onbruikbaa­r is.”

Dat de criminelen gisteren een bankautoma­at in Essen viseerden, mag ook geen toeval heten. Dat beseffen de politiezon­es over de hele grenszone maar al te goed. “Als er na een plofkraak verdachten zijn, gaat dat eigenlijk bijna altijd over personen die de grens oversteken en snel terugkeren naar Nederland”, aldus korps

chef Katrien Goffings van politiezon­e Kempen Noord-Oost.

Neerwaarts­e trend

Cijfers voor dit jaar zijn er nog niet, toch kunnen we mede dankzij corona spreken van een neerwaarts­e trend. In 2018 sloegen dievenbend­es over heel België achttien keer toe. In 2019 waren er 22 incidenten, in 2020 “slechts” zestien. In de provincie Antwerpen is de plofkraak in Essen de tweede van dit jaar, na een mislukte poging in mei op het bpost-kantoor in Brasschaat.

 ?? FOTO BFM ?? Het is de tweede poging tot plofkraak in de provincie Antwerpen dit jaar.
FOTO BFM Het is de tweede poging tot plofkraak in de provincie Antwerpen dit jaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium