Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Profiteren van normale vakantie

Meer dan 90% van vakantiehu­izen vol meer dan 80% bezetting in hotels Boekingen voor begin november pieken bij bestemming­en in binnen- en buitenland

- (tlb) TOM LE BACQ

De komende herfstvaka­ntie wordt de eerste in bijna twee jaar waarin we weer ‘normaal’ met vakantie kunnen en dat voelt de reissector. Touroperat­or Tui en ook Brussels Airlines bereiken voor het eerst weer de cijfers van voor de pandemie, de vakantiehu­isjes in de Ardennen zitten eivol en ook de kust verwacht veel volk. “De knop is omgedraaid: we kunnen weer zorgeloos op reis”, zegt Piet Demeyere van Tui.

Zet de koffers maar klaar, over twee weken zijn we weg. Dat is toch het vooruitzic­ht voor veel Belgen. Touroperat­or Tui zit voor het eerst sinds de coronacris­is een kleine twee jaar geleden begon weer aan cijfers die even hoog, of zelfs nog iets hoger, liggen als in de herfstvaka­ntie in 2019.

“Vooral de Canarische eilanden zijn enorm populair”, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere. “Daar zal zowat alles vol zitten. Twee op de drie van onze reizigers gaan daarnaarto­e. De besmetting­scijfers zijn daar laag, het is een groene zone, tests of quarantain­e zijn niet nodig bij terugkeer. De Europese bestemming­en doen het goed, maar bijvoorbee­ld ook de Kaapverdis­che eilanden en de Dominiveau caanse Republiek zitten weer in het aanbod én zijn populair. We hebben minder bestemming­en in portefeuil­le, maar we zullen op meer reizigers uitkomen.”

Reizen kan voor het eerst weer ‘normaal’. Afgelopen zomer waren er nog beperkinge­n of waren veel Belgen nog niet volledig gevaccinee­rd, maar nu zijn zowat alle struikelbl­okken weggevalle­n. “Het vertrouwen is terug”, zegt Demeyere. “Dat mag ook wel, want het zijn twee zware jaren geweest.”

Ook bij Brussels Airlines kijken ze met vertrouwen uit naar de komende herfstvaka­ntie. “We zitten op dezelfde niveaus als in 2019”, zegt woordvoers­ter Kim Daenen. “Tenerife, Gran Canaria, de Griekse eilanden, Italië, Spanje en Portugal zijn het populairst. Op zaterdag in de herfstvaka­ntie gaan we zelfs vijf keer per dag vliegen naar Tenerife. Dat hebben we nog nooit gedaan.”

Interconti­nentaal reizen

Dat betekent (nog) niet dat op Brussels Airport evenveel volk zal lopen als in 2019, zegt woordvoers­ter Nathalie Pierard. “De vakantiere­izen trekken weer aan, maar bijvoorbee­ld zakenreize­n zijn absoluut nog niet op het niwel

“Mij ga je niet horen zeggen dat ik reizen op dit moment geen probleem vind”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven, “Er zijn verschille­nde redenen om toch nog voorzichti­g te zijn. Eén: vandaag in eigen land lopen de cijfers nog altijd op. Twee: de situatie in het land waar je naartoe gaat, kan enorm variëren. Spanje en Portugal doen het nu heel goed, veel beter dan België zelfs. In Centraal- en Oost-Europa is dat allemaal veel slechter: mijd Bulgarije. Ook naar Mexico kijk ik met een scheef oog.” Dat de overgrote meerderhei­d van de reizigers naar de Canarische eilanden gaat, waar de cijfers erg laag zijn, lijkt op zich geruststel­lend. “Maar er komen mensen van over de hele wereld samen”, zegt Molenbergh­s. “Dat kan dus een virologisc­he ruilhandel worden.”

van vroeger. En het aantal bestemming­en is ook nog altijd beperkter dan vroeger. Interconti­nentale reizen (naar pakweg Thailand) liggen nog altijd grotendeel­s stil. En New York is anders een van de topbestemm­ingen tijdens de herfstvaka­ntie, maar daar kun je pas vanaf 8 november weer naartoe, na de herfstvaka­ntie dus.”

Brussels Airport verwacht tijdens de herfstvaka­ntie alles samen toch zo’n 400.000 reizigers in Zaventem: zo’n 55% van wat het in 2019 was. Ook dat is lang geleden. foto).

Alles vol

En het is niet omdat we weer massaal naar het buitenland gaan, dat we ons eigen land links laten liggen. “Wij zitten nu zo’n 30% hoger dan in 2019 qua boekingen”, zegt Joris Vanderdoor­en van Ardennes-Etape. Dat verhuurt zo’n tweeduizen­d huizen in de Ardennen. “Voor groepen kleiner dan negen hebben we er nog een twintigtal te huur”, zegt hij. “We verwachten dat met het allerheili­genweekend al onze huizen volgeboekt zullen zijn. Veel mensen hebben tijdens het coronajaar 2020 gezien dat de Ardennen echt een leuke bestemming zijn: de Vlamingen blijven komen, de Walen komen nu ook veel vaker dan vroeger en de Nederlande­rs zijn terug. Resultaat: we zitten vol.”

Bij Center Parcs zeggen ze dat er “nog ruimte is” in de parken. “Maar de bezettings­cijfers zijn zeker goed”, zegt woordvoerd­er Marthijn Tabak. “We zien ook dat er nu meer Belgen naar de Nederlands­e parken gaan dan voor corona. Omgekeerd komen er ook weer meer Nederlande­rs naar de Belgische parken dan voor corona. Dat zijn allemaal goeie tekens.”

Onze manier van reizen gelijkt ook op die van voor corona, zegt Xavier Vercaemst. Hij runt negen hotels aan de kust. “Er wordt weer vroeger op voorhand geboekt, omdat mensen niet meer zo bang zijn dat alles nog geannuleer­d moet worden omdat de maatregele­n weer strenger worden.”

Vercaemst verwacht een bezetting van meer dan 80% in de herfstvaka­ntie. “Daarmee liggen we een klein beetje voor op de precoronat­ijden. We hadden ook al een goeie zomer. De crisisperi­ode ligt nu echt wel achter de rug.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N-JK ??
FOTO N-JK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium