Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ni zievere, beter speile

- YANKO BEECKMAN

Na de match ging er (terecht) veel aandacht naar enkele twijfelach­tige beslissing­en van scheidsrec­hter Alexandre Boucaut en VAR Erik Lambrechts, al had Vincent Kompany ook andere zaken om zich druk over te maken. Het niveau van zijn Anderlecht, om maar iets te noemen. “We moeten eerlijk zijn: de drie punten zouden gevleid zijn geweest”, aldus de coach van paars-wit.

Wat zou Raymond Goethals zondagmidd­ag gedacht hebben? De overleden ex-coach van Sint-Truiden en Anderlecht zou deze maand honderd jaar geworden zijn. Ter ere van die verjaardag wandelde er voor de wedstrijd op Stayen een reuzenpop van de man rond, begeleid door de stem van een Goethalsim­itator. Geslaagd of niet? Dat laten we aan u over. Wij vonden

alleszins herkenbaar­der dan een van zijn twee ex-ploegen.

Al het goeie dat Anderlecht voor de interlandb­reak tegen Oostende en Club Brugge had laten zien, leek zondagmidd­ag tegen Sint-Truiden als sneeuw voor de zon verdwenen. Het openingskw­artier was van het slechtste dat de Brusselaar­s dit seizoen al op de mat legden. Niemand slaagde erin om de bal in de ploeg te houden. Slechte passes werden afgewissel­d met nog dramatisch­ere voorzetten. Balbezit voor de bezoekers na vijftien minuten: amper veertig procent. Pijnlijk voor een titelkandi­daat.

Tuveneir

Drie op negen

den

Mogelijk nog pijnlijker dan het onvermogen om de bal in de ploeg te houden was de manier waarop paars-wit in de eerste helft kansen weggaf. “Normaal zijn we een ploeg die amper kansen tegen krijgt. Ik denk zelfs dat we het team zijn met het minste schoten op doel in ons nadeel”, zei Vincent Kompany. “Als je dan ziet hoe vaak zij de bal vandaag voor doel krijgen… Oké, het is maar één wedstrijd, maar we moeten wel zien dat dit geen trend wordt.”

‘Maar’ één wedstrijd, al zakt Anderlecht na drie gelijke spelen wel steeds verder weg in het klassement. “Ik weet dat de competitie wordt bepaald door het klassement, maar uiteindeli­jk kan dat ook snel keren. Ik weet dat deze ploeg in staat is om een reeks neer te zetten”, aldus Kompany. “We hebben al stappen vooruit gezet, maar vandaag was ik niet tevreden met onze prestatie. Niet met onze pressing, niet met onze opbouw in balbezit. Te veel spelers waren niet op niveau. En het is de verantwoor­delijkheid van de coach om ervoor te zorgen dat zijn ploeg op niveau is.”

Veel concurrent­ie

Die coach zorgde tegen Sint-Truiden voor enkele opvallende beslissing­en. Zo werd Sergio Gomez door de late terugkeer van Amir Murillo voor het eerst tegen zijn voet op de rechtsacht­er gezet. Benito Raman viel voor de interlandb­reak goed in tegen Club Brugge, maar startte tegen Sint-Truiden dan weer voor de vijfde competitie­match op rij op de bank. “Maar we proberen niet te veel met het individu bezig te zijn en vooral spelers op te stellen in functie van de rol die we ingevuld willen zien”, aldus Kompany. “De ene week zal Raman spelen, de andere Zirkzee, Refaelov of Verschaere­n. Er is veel concurrent­ie. Alle spelers moeten dus hun beste niveau nastreven. Wij zullen proberen de best mogelijke beslissing­en te nemen en de spelers op te stellen die het best in vorm zijn. Vóór deze wedstrijd waren dat er vrij veel.” (glimlacht)

Na de match was er veel te doen rond een aantal beslissing­en van scheidsrec­hter Alexandre Boucaut.

Ook Kompany deed zijn duit in het zakje. “Maar we moeten niet naar excuses zoeken”, benadrukte hij. “Misschien zat er zelfs een evenwicht in de beslissing­en. En we moeten eerlijk zijn: er waren wedstrijde­n waarin we goed speelden, maar niet wonnen. Vandaag zouden de drie punten dan weer gevleid zijn geweest. We moeten naar onszelf kijken: vandaag waren we niet goed. Eerst moeten we dus zorgen dat we opnieuw op niveau geraken.”

Om het met de woorden van een legendaris­che ex-coach te zeggen:

Ni zievere, (beter) speile.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS FOTO BELGA ?? Raman en co druipen af.
FOTO JEFFREY GAENS FOTO BELGA Raman en co druipen af.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium