Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons team is klaar om te schitteren in de woestijn”

Antwerpse studenten racen met zonnewagen door Sahara

- FILIP SPOELDERS ERIK VANDEWALLE

Met een zonnewagen door de Marokkaans­e Sahara rijden. Volgende week waagt een studentent­eam van de KU Leuven zich aan deze uitdaging tijdens de Solar Challenge Morocco. Onder de twintig ingenieurs­studenten zitten ook drie Antwerpena­ren.

Victor Verhaert (23) uit Edegem, Brent Viroux (22) uit Hove en Tuur Van Den Bergh (22) uit Kalmthout nemen van maandag 25 tot en met vrijdag 29 oktober deel aan de Solar Challenge Morocco, een wedstrijd voor wagens aangedreve­n op zonne-energie. Ze doen dit met het Agoria Solar Team, het studentent­eam van de KU Leuven. Het afgelopen jaar werkten ze samen met hun teamgenote­n aan het ontwerp en de bouw van een nieuwe zonnewagen, de BluePoint Atlas.

Brent Viroux, de technisch verantwoor­delijke binnen het team, heeft hoge verwachtin­gen met de wagen. “We hebben in het afgelopen jaar echt een topwagen gebouwd die het de tegenstand zeker moeilijk zal maken. Als we geen pech hebben, zie ik ons een goede kans maken op de eerste plaats.”

Het is de negende zonnewagen die in België werd gebouwd. Met de kennis van de voorgaande wagens en de vooruitgan­g van de technologi­e, wisten de ingenieurs­studenten opnieuw enkele innovaties aan te brengen. Het meest opvallende is de puntige vorm van de wagen met slechts drie wielen. Voor de structuur van de zonnewagen zorgde Tuur Van Den Bergh.

Zo licht mogelijk

“Ik onderzocht verschille­nde soorten composiete­n om de wagenvorm te produceren. Belangrijk hierbij waren het gewicht en de stijfheid van het materiaal. De wagen moet zo licht mogelijk zijn, maar toch sterk genoeg om de Marokkaans­e wegen te trotseren. De BluePoint Atlas weegt slechts 180 kilogram.”

Het is de eerste maal dat een Belgische zonnewagen in Afrika zal rijden. Op vijf dagen tijd zal de wagen ongeveer 2.500 kilometer moeten afleggen. Het parcours loopt door de Sahara en langs de voet van het Atlasgeber­gte.

Niet alleen de wagen zal sterk moeten presteren, ook het team wacht een grote uitdaging. Het Belgische team van de vorige zonnewagen werd zowel Europees als wereldkamp­ioen.

Iedereen scherp houden, wordt een taak voor teammanage­r Victor. “Naast een performant­e zonnewagen, is ook de samenhang van het team enorm belangrijk tijdens een Solar Challenge. Ik denk dat we als team goed op elkaar zijn ingespeeld om te schitteren tijdens de wedstrijd.” Het team is ondertusse­n al enkele weken aanwezig in Marokko.

De BluePoint Atlas kan een topsnelhei­d van 150 kilometer per uur halen. De autonomie van de wagen, wanneer er geen zonlicht is, bedraagt zevenhonde­rd kilometer. Op de wagen bevindt zich 4 vierkante meter aan zonnecelle­n.

Brent Viroux Studentent­eam KU Leuven

“We hebben in het afgelopen jaar echt een topwagen gebouwd die het de tegenstand zeker moeilijk zal maken. Als we geen pech hebben, zie ik ons een goede kans maken op de eerste plaats.”

 ?? FOTO RR ?? Het Belgische team met de BluePoint Atlas.
FOTO RR Het Belgische team met de BluePoint Atlas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium