Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Jozefkerk omgevormd tot cultureel centrum

Oppositie bezorgd over kostenplaa­tje

-

Het gemeentebe­stuur keurde een erfpacht van 99 jaar goed voor de huur van het kerkgebouw aan de Kardinaal Cardijnstr­aat in Terhagen (Rumst). Het wil snel werk maken om het tot een cultureel trefcentru­m om te vormen.

Momenteel loopt een procedure voor de herbestemm­ing van de Sint Jozefkerk in deelgemeen­te Terhagen. Het gebouw en het aanliggend­e perceel zijn eigendom van de plaatselij­ke Kerkfabrie­k. Het gemeentebe­stuur zit in deze omgeving met een tekort aan locaties om het plaatselij­ke sociale en culturele leven een plaats te geven.

Herinricht­ing

Het leegstaand­e kerkgebouw in de Kardinaal Cardijnstr­aat biedt volgens cultuursch­epen Raf De Schepper (CD&V) een ideale oplossing. “We hebben de mogelijkhe­id om het gebouw en het naastligge­nde terrein de komende 99 jaar te huren voor welgeteld 1 euro per jaar. Het gebouw zal aan de eredienst worden onttrokken, waarna we de binnenruim­te zo vlug als kan zullen compartime­nteren. Ook verwarming, verlichtin­g en een herinricht­ing zijn nodig. Het is de bedoeling om hier het vereniging­s- en gemeenscha­psleven mogelijk te maken.”

Christophe Marckx (VooruitGro­en) ontdekte dat de kostprijs niet zomaar een peulschil was. “Ik las dat de ombouw en het veilig maken van het gebouw een heel zware kost voor onze begroting zal betekenen”, aldus het oppositier­aadslid. “In de meerjarenp­lanning staat hiervoor nu reeds 3,5 miljoen euro genoteerd, wat je moeilijk als een peulschil kan omschrijve­n. Komt daarbij de vraag of een en ander wel veilig zal zijn.”

De schepen antwoordde dat hiervoor een architect en de nodige specialist­en zullen worden gecontacte­erd. De socialiste­n en Groen stemden tegen het agendapunt, maar het werd door alle andere partijen goedgekeur­d.

 ?? FOTO JW ?? De kerk werd al eens gebruikt voor een nieuwjaars­receptie.
FOTO JW De kerk werd al eens gebruikt voor een nieuwjaars­receptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium