Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoge prijzen nemen even gas terug

Gastarieve­n wel nog afhankelij­k van blufpoker rond Russische pijpleidin­g

- KRISTOF SIMOENS

Begin deze maand stond de gasprijs heel even op 160 euro per megawattuu­r, vorige week was die gedaald tot net boven 100 euro per MWh en gisteren stond de gasprijs op 90,49 euro. Hebben we het ergste achter de rug? “Dat zal van de Russische president Poetin afhangen, want het is nu wel duidelijk dat hij gas gebruikt als politiek wapen.”

De prijs van een megawattuu­r (MWh) gas daalde gisterocht­end met 3,7% naar 90,49 euro. Een groot verschil met de 160 euro waartegen de Nederlands­e TTF-Future – een referentie­prijs voor aardgas in onze contreien – begin deze maand nog noteerde. Ook de gasprijs in het Verenigd Koninkrijk ging zo’n 8% lager.

Die daling hebben we te danken aan het prima herfstweer: winderig en relatief warm. Naar verwachtin­g gaan windmolens morgen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektricit­eit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperatur­en aan het begin van het stookseizo­en drukken de gasprijs. “Het is nog te vroeg om nu al te concludere­n dat de gasprijs aan het normaliser­en is”, zegt Matthias Detremmeri­e, trader bij de Waregemse energiemaa­tschappij Elindus. “Als je al van normaliser­en kunt spreken, want gas is vandaag nog altijd vier keer duurder dan vorig jaar en pakweg drie keer duurder dan in 2019, vóór corona.”

Politiek schaakspel

De specialist verwacht niet dat we die exuberante prijzen van begin deze maand nog snel zullen zien, “op misschien af en toe een uitzonderl­ijke piek na”, en denkt dat de gasprijs stapje per stapje zal dalen, “tenminste als de Russische president Poetin geen olie op het vuur giet”.

Alles draait rond de omstreden Nord Stream 2-pijplijn. Die pijpleidin­g van liefst 1.230 km lang werd maandag gevuld met ongeveer 177 miljoen kubieke meter gas en is klaar voor gebruik. “Als we de leveringen via deze route kunnen verhogen, zou dat de druk op de Europese energiemar­kt substantie­el verlichten”, had Poetin vorige week op een energiecon­ferentie nog opgemerkt. “Maar door administra­tieve barrières kunnen we dat niet.”

En dan had hij het niet alleen over de vergunning die de Duitse energiereg­ulator nog moet afleveren, maar ook over de economisch­e sancties die de EU tegen Rusland heeft lopen sinds de annexatie van de Krim in 2014.

“Het is afwachten hoe snel Brussel en Berlijn zullen reageren in dit politieke schaakspel”, zegt Detremmeri­e. Al is de trader naar eigen zeggen niet pessimisti­sch gestemd. “Toen maandag uit veilingres­ultaten bleek dat het Russische staatsbedr­ijf Gazprom, de grootste leverancie­r van aardgas aan Europa, komende maand toch niet méér gas onze richting zou uitsturen, stegen de referentie­prijzen van de termijncon­tracten op de internatio­nale gasmarkt met 13%. Maar dat duurde niet lang. Dat sterkt mij in de overtuigin­g dat de paniek op de markten stilaan is weggeëbd. Voorlopig, toch.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De omstreden Nord Stream 2-pijplijn.
FOTO REUTERS De omstreden Nord Stream 2-pijplijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium