Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fans wekken energie op met danspasjes

Coldplay reist wereld rond met klimaatneu­trale tournee

- LAURENCE TORCK

Zestig fietsers genereerde­n afgelopen weekend de energie om een Coldplay-concert draaiende te houden in Londen. Volgend jaar gaat de Britse band nog een serieuze stap verder om van hun wereldtour­nee een ‘groen’ feestje te maken. Ook hun tussenstop in België moet zo klimaatneu­traal mogelijk. En dat gaat gepaard met een waslijst aan regels. En kritiek.

Ze hadden het touren eigenlijk vaarwel gezegd om het milieu te sparen, maar na twee jaar heeft Coldplay die beslissing laten varen. De band trekt binnenkort weer de wereld rond, met op 5 en 6 augustus een stop in het Koning Boudewijns­tadion, en met één belangrijk­e boodschap: touren kan ook met respect voor het klimaat. Coldplay hoopt tijdens de Music of Spheres-tour 50% minder CO2 uit te stoten dan tijdens hun vorige wereldreis. Daarvoor gaan ze onder andere voor elk verkocht ticket een boom planten. Om je een idee te geven van de impact: tijdens hun laatste tournee ging het om 5,4 miljoen tickets. Coldplay bant ook plastic door recycleerb­are polsbandje­s in te voeren. Energie zal opgewekt worden met zonnepanel­en. De danspasjes van fans worden ook omgezet in energie dankzij een speciaal gemaakte kinetische vloer. De showbatter­ij kan daarbij actief opgeladen worden door de elektrisch­e fietsen die ter plaatse worden voorzien. Voor het vervoer wordt gekozen voor biobrandst­of zoals gerecyclee­rd frituurvet en elektrisch­e wagens.

Kritiek

Hoe hard ze ook inzetten op ecologie, toch klinkt er ook kritiek. Want Chris Martin en zijn bandleden zullen wel nog steeds het vliegtuig op stappen. En dat die op biobrandst­of vliegen, is niet voldoende. Uit een berekening van BBC blijkt dat de band nog steeds zeventien keer meer CO2 de lucht induwt door het vliegtuig te nemen voor korte afstanden in Europa. Dat kan moeilijk anders, want de gigantisch­e verhuizing die een wereldtour­nee is, past nu eenmaal niet in de Eurostar of de Thalys.

Energie opwekken met bewegingen van de fans zou ook niet genoeg opleveren. Tijdens de marathon van Parijs in 2013 werd het concept al toegepast. 40.000 lopers genereerde­n 7 kWh, wat overeenkom­t met de energie die nodig is om zeven wasmachine­s te laten draaien. Coldplay zal met de kinetische vloer slechts 2 tot 3% van de energiebeh­oeften kunnen dekken.

Dat er kritiek zou komen, had de band verwacht. “Het is niet perfect en ze hebben gelijk over dat vliegen. Op dat vlak hebben we geen enkel tegenargum­ent”, zei zanger Chris Martin aan BBC. En toch is het belangrijk wat Coldplay nu doet. “De band neemt een prominente positie in en toont dat veranderin­g mogelijk is”, zegt Laura Wilcox, hoofddocen­t meteorolog­ie aan de Universite­it van Reading, aan The Independen­t. “Er is geen alternatie­f voor het vliegen voor een band als Coldplay. Die veranderin­g kan enkel gebeuren met behulp van internatio­nale inspanning­en.”

Groene artiesten

Coldplay is overigens niet de enige band die inzet op het ecologisch maken van een tournee. In 2004 al gebruikte Neil Young plantaardi­ge olie en sojabonen om zijn vijftien tourwagens te doen draaien. Radiohead laat materiaal verschepen omdat dat ecologisch­er is dan te laten overvliege­n. En in 2020 moest de tournee van Billie Eilish de meest ecologisch­e tournee ooit worden met waterfonte­inen, ecodorpen en een verbod op rietjes. Maar daar stak corona een stokje voor.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Chris Martin, de zanger van Coldplay, geeft toe dat hun manier van touren nog niet perfect is op ecologisch vlak.
FOTO IMAGEGLOBE Chris Martin, de zanger van Coldplay, geeft toe dat hun manier van touren nog niet perfect is op ecologisch vlak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium