Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het heeft geen zin om een diploma te halen voor een toekomst die er niet is”

-

“Het heeft geen zin om op school te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is.” Die uitspraak deed activiste Anuna De Wever donderdag tijdens een klimaatmar­s in Gent. Maar veel mensen vinden de apocalypti­sche ondertoon van De Wever een stap te ver.

“Ondanks alle lof voor het engagement van Anuna: hiermee ben ik het niet eens”, schrijft Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad op Twitter. “Het klimaatver­haal moet een en-en-verhaal zijn: studeren, kennis opdoen (want het is dankzij die kennis en expertise dat we weten dat er iets moet veranderen) én betogen om iets met die kennis te doen. Onderwijs is zo’n belangrijk­e motor voor sociale mobiliteit. Kennis is macht, en daar geloof ik heilig in. Studeren. Studeren. En nog eens studeren.” Pedagoog Pedro De Bruyckere richt zich rechtstree­ks tot De Wever: “Beste Anuna, deze uitspraak getuigt van zo een onverantwo­ordelijkhe­id dat het misschien gezond is uit je bubbel te komen. Wel slim om terug aandacht te genereren, maar nee.”

“Alle respect voor je inzet en mening, Anuna, maar dit is een soort doemdenken en een destructie­f idee dat ik niet in de hoofden van mijn kinderen of mijn leerlingen wil laten nestelen”, vindt dan weer opiniemake­r Dayb Abou Jahja. “Er is een toekomst en er is hoop. Sterker nog, het kan nog beter zijn dan het heden en verleden.

“Doemprofet­en zijn van alle tijden. En ze hebben altijd ongelijk gehad”, klinkt het dan weer bij econoom Geert Noels. “De jeugd pessimisti­sch maken over de toekomst, en hoop en dromen wegnemen is niet wat het klimaat of wat dan ook zal redden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Anuna De Wever tijdens de klimaatbet­oging.
FOTO BELGA Anuna De Wever tijdens de klimaatbet­oging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium