Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Wever noemt ons onbetrouwb­aar om onze kiezers naar zich te trekken”

Antwerpse liberalen over Schiltz-discussie

-

Het is wachten op het koffiemome­nt met burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en Open Vldkopman Willem-frederik Schiltz om een antwoord te krijgen over de toekomst van Schiltz en de liberalen in het Antwerpse schepencol­lege. Bij Open Vld vertrouwen ze erop dat de afspraken over de schepenwis­sels worden gerespecte­erd. “Het is belangrijk­er dat we twee schepenen hebben. Wie dat dan zullen zijn, is minder belangrijk.”

Nationaal Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert leek twee weken geleden de Antwerps coalitiepa­rtners N-VA en Vooruit voor een ultimatum te plaatsen. Hij wenste op korte termijn duidelijkh­eid over de positie van zijn partij binnen de meerderhei­d en over de voordracht van Schiltz als schepen. Deze uitspraak kwam er na hardnekkig­e geruchten over de problemen die N-VA en Vooruit zouden hebben met Schiltz als schepen.

De nationale Open Vld-voorzitter nuanceerde al snel zijn uitspraken en zei dat dit een zaak was voor de Antwerpse afdeling. Concreet komt het erop neer dat De Wever en Schiltz eens samen een koffie moesten gaan drinken om alles uit te klaren. Die ontmoeting zou nog niet hebben plaatsgevo­nden.

Vriespunt

In de media hing burgemeest­er De Wever een weinig flatterend beeld op van de liberalen. Bij sommige leden van de N-va-fractie in de gemeentera­ad is het enthousias­me ook niet groot om handtekeni­ngen te leveren voor de voordracht van Schiltz als schepen. Vooruit houdt zich dan weer afzijdig.

“Het is geen geheim dat de sfeer tussen de coalitiepa­rtners op stedelijk niveau ver onder het vriespunt zit”, zegt Christophe Wuyts, Open Vld-fractielei­der in het district Antwerpen. “Dat is niet bevorderli­jk voor de samenwerki­ng, terwijl Open Vld altijd collegiaal heeft meebestuur­d.”

Wuyts hoopt dan ook dat De Wever en Schiltz tot een akkoord kunnen komen. Één zaak staat voor hem als een paal boven water. De drie coalitiepa­rtners sloten in 2018 een bestuursak­koord af met onder meer de afspraak dat Open Vld in 2022 een tweede schepen zou krijgen. “Ik ga ervan uit dat de bestuurspa­rtijen zich aan hun woord houden”, zegt Wuyts. “Het is ook niet aan andere partijen om te bepalen wie wij als schepen naar voren schuiven.”

Dat valt ook te horen bij andere Antwerpse Open Vld’ers. Dat burgemeest­er De Wever nu verrast reageert op Schiltz, verbaast hen. “Na het vertrek van Philippe De Backer begin 2019 was het toch al

Christophe Wuyts

Open Vld district Antwerpen

“Het is geen geheim dat de sfeer tussen de coalitiepa­rtners op stedelijk niveau ver onder het vriespunt zit.”

langer duidelijk dat Schiltz de tweede schepen zou worden naast Erica Caluwaerts, die Claude Marinower vervangt”, zegt een bestuursli­d. “Ik heb nooit ervaren dat er daarover een probleem was bij N-VA. Ik vermoed dat De Wever ambetant wil doen tegenover ons na het afspringen van de onderhande­lingen op federaal niveau. Spijtig dat dit nu meespeelt in Antwerpen.” Sommigen zien in De Wevers gedrag dan weer een ander politiek spel. “Hij deed hetzelfde in 2018 met Cd&v-lijsttrekk­er Kris Peeters. De Wever hoopte zo de kiezers van CD&V naar zich toe te trekken”, aldus een lokaal bestuursli­d. “Nu De Backer is gestopt, ziet De Wever een verzwakte Open Vld en probeert hij daar gebruik van te maken. Hij schildert ons af als onbetrouwb­aar in de hoop om nu onze kiezers naar zich toe te trekken.”

Een ander bestuursli­d verwacht dat het allemaal wel goed komt. “Niemand binnen onze partij is in paniek. De verwijten van N-VA tegenover ons in Antwerpen hebben we al uitgeklaar­d.” Ook een lokale mandataris is er gerust op: “Zoals in veel politieke discussies zie je hier ook actie en reactie. N-VA verweet ons een aantal dingen, maar de partij weet dat die gewoon niet waar zijn. Het stof zal wel snel gaan liggen.”

Partijen kiezen zelf

Maar wat als Schiltz daadwerkel­ijk onaanvaard­baar blijkt te zijn voor N-VA? “Het is voor de partij vooral belangrijk dat we naar twee schepenen gaan”, zegt een lokale mandataris van Open Vld. “Wie dat dan is, is van minder belang.”

Nationaal voorzitter Lachaert houdt zich afzijdig en laat het over aan de Antwerpse afdeling. Eén zaak is voor hem wel duidelijk. “Het is aan iedere partij zelf om te kiezen wie de mandaten invult”, zegt Lachaert.

SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Burgemeest­er De Wever en Open Vld-kopman Philippe De Backer stelden in 201 18 het bestuursak­koord voor. Bij de liberalen gaan ze er nog steeds van uit dat de afspraken rond de schepenamb­ten worden nageleefd.
FOTO JAN VAN DER PERRE Burgemeest­er De Wever en Open Vld-kopman Philippe De Backer stelden in 201 18 het bestuursak­koord voor. Bij de liberalen gaan ze er nog steeds van uit dat de afspraken rond de schepenamb­ten worden nageleefd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium