Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kif Kif opent antiracist­ische bib

-

Kif Kif is een intercultu­rele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. De organisati­e bestaat ondertusse­n twintig jaar en opent op 30 oktober in de Statiestra­at in Berchem een antiracist­ische bibliothee­k. Daar kunnen bezoekers een ruim aanbod aan boeken over (anti)racisme en discrimina­tie raadplegen.

“Met Kif Kif werken we sinds ons ontstaan rond racisme”, licht Habiba Boumaâza toe. “Door Black Lives Matter is het thema meer in de kijker komen te staan en zijn er ook meer mensen die er interesse in tonen. Zelf beschikken wij over heel veel boeken. Omdat kennis delen belangrijk is, zijn we tot het idee van een antiracist­ische bibliothee­k gekomen.”

Kif Kif is gevestigd in coworkings­pace Toko 139 in de Berchemse Statiestra­at. Het is ook daar dat de bibliothee­k zal worden geopend. “We voorzien een aanbod van ruim zeshonderd boeken”, zegt Boumaâza. “Omdat het voor ons niet haalbaar is om met een typisch uitleensys­teem te werken, pakken we het anders aan. Mensen krijgen een bladwijzer. Ze kunnen bij ons komen lezen en ondertusse­n een koffie drinken. Wanneer ze weer weg moeten, kunnen ze hun bladwijzer achterlate­n tussen het boek waarin ze aan het lezen waren. Zo kunnen meerdere mensen tegelijker­tijd in een boek lezen.”

Klassieker­s en parels

Het aanbod van de bibliothee­k bestaat voornameli­jk uit nonfictieb­oeken. “Het zijn allemaal boeken die gaan over racisme, antiracism­e (het bestrijden van racisme, red.) en discrimina­tie maar evengoed over globaliser­ing, identiteit, feminisme, intersecti­onaliteit of politiek. Naar uitgeverij­en en boekhandel­s toe hadden we een oproep gelanceerd om boeken te doneren die over deze onderwerpe­n handelen. Daar hebben we zeer veel reactie op gekregen. Mensen vinden bij ons zowel klassieker­s als parels. Denk aan het werk van James Baldwin of Naima Charkaoui, of aan het boek Onderwijs In Een Gekleurde Samenlevin­g van Orhan Agirdag, een werk dat iedereen die van dichtbij of veraf met opvoeding te maken heeft, eigenlijk gelezen zou moeten hebben”, vindt Boumaâza. “De meeste boeken die we hier aanbieden, vind je overigens niet in een gewone bib.” (evw)

De antiracist­ische bibliothee­k van Kif Kif opent op 30 oktober in de Statiestra­at 139 met voordracht­en van Mostafa Benkerroum, Nicole Boumaâza en Words of Color. De bib zal vanaf dan telkens van maandag-vrijdag tussen 10 en 17u te bezoeken zijn.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium