Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De foto’s spreken me aan, maar ze zeggen te weinig”

Bruno Wouters probeert achtergron­dverhaal bijeen te sprokkelen van mysterieuz­e Arthur Van Den Bossche

- MISCHA BLUDTS

Bruno Wouters (67) probeert een raadsel te ontrafelen. Hij kwam elf jaar geleden in het bezit van honderden oude familiefot­o’s, maar weet amper iets van de mensen die erop staan. Dankzij opschrifte­n op sommige foto’s en via Facebook vond hij al een paar aanwijzing­en. Zo is Arthur Van Den Bossche de spilfiguur en had zijn familie hoogstwaar­schijnlijk iets met de binnenvaar­t te maken. “De foto’s spreken me echt aan, maar zeggen helaas te weinig.”

Voor Bruno, uit Brasschaat, begon het allemaal in 2010. “Ik bezit een pand in Deurne en omdat de toenmalige huurder geen auto had, besloot ik om de garage te verhuren. Een man nam contact op en zei dat hij de ruimte wilde gebruiken om de inboedel van zijn moeder, die naar een rusthuis was verhuisd, tijdelijk te stockeren. We spraken rond de middag af, maar toen ik er arriveerde, was de garage al volgestouw­d. Hij was in de vroege ochtend gekomen en de huurder had hem binnengela­ten. Er lag ook drie maanden aan huurgeld.”

Bruno bleef nog even wachten met het contract en de sleutel, maar de man kwam niet opdagen. “Ook daarna heb ik hem nooit meer gezien. Een jaar later trok er iemand anders in het huis die de garage wel kon gebruiken en aangezien ik de naam van de man niet kende, heb ik alles laten weghalen. Het enige wat ik bijhield was een doos met familiefot­o’s.”

Het omvangrijk­e fotoarchie­f bestrijkt een periode gaande van de jaren 40 tot de jaren 70 van de vorige eeuw. De naam Arthur Van Den Bossche staat centraal. Zo zijn er foto’s van zijn legerdiens­t en zijn huwelijk.

“Zijn vader heette blijkbaar ook Arthur, wat het allemaal nog verwarrend­er maakt. Er zitten heel wat foto’s bij van een spits, een kleinere versie van een rijnaak. Het was dus een schippersf­amilie.”

Doodsprent­je

Zo omvat het fotoarchie­f een doodsprent­je uit 1969 van Arthur Van Looy – alweer een Arthur – die zijn zoon Alfons van de verdrinkin­gsdood wilde redden en ze kwamen allebei om. Zijn lichaam werd pas maanden later gevonden. “Dat is best heftig.” Bruno gaat verder: “Gezien de omvang van het archief waren ze niet onbemiddel­d want foto’s laten ontwikkele­n was destijds niet goedkoop. En de spits heette Arthur Antwerpen, wat wil zeggen dat ze hun eigen schip hadden. Er zitten ook foto’s uit 1947 bij, genomen in Italië. Zo’n vakantie was toen niet voor iedereen weggelegd.”

Op de achterkant van andere foto’s worden verder Georges Van Den Bossche en Margaret vermeld. Bij die laatste staan ook de namen van haar kinderen, onder wie Eddy en Tommy, met een bijschrift in het Engels. “Via Facebook, waar ik een aantal foto’s heb gepost, kreeg ik een overlijden­sbericht uit Australië waar exact diezelfde namen worden vermeld. Dat wil dus zeggen dat iemand van de familie is geëmigreer­d.”

Zijn oproep op Facebook leidde dus al tot een paar aanwijzing­en.

“Al zijn er ook mensen die grapjes maken à la “dat is mijn bomma!” tot mensen die me beschuldig­en van schending van de privacy of zelfs beweren dat ik de foto’s ergens heb gestolen”, zucht Bruno.

Een grote familie

We gingen zelf al op zoek naar meer informatie. Zo stelt Rik Brulez, majoor en beheerder van het Gunfire Museum in Brasschaat, op basis van twee foto’s dat Arthur zijn legerdiens­t omstreeks 1950 heeft gedaan. “Hij was ingedeeld bij het verkenning­sregiment 1ste Lanciers, uitgerust met de AEC Matador pantservoe­rtuigen die op deze foto staan. De eenheid werd in mei 1946 opgericht en komt voort uit het pantserwag­eneskadron van de Brigade Piron, die tijdens de Tweede Wereldoorl­og mee ons land bevrijdde en nadien de kern van het nieuwe Belgisch leger vormde.” “Het regiment verhuisde in die periode geregeld, van Gijzegem over Luik en Spa tot de Belgische bezettings­zone in Duitsland. Ik vermoed dat deze foto in Spa werd gemaakt.”

Op de achterkant van een andere foto staat de naam Verbeeck vermeld. Dat deed een belletje rinkelen bij de aalmoezeni­er van Kerkschip Antwerpen. Hij bracht ons in contact met Denise Ver

Bruno Wouters

Eigenaar

“Gezien de omvang van het archief was de familie niet onbemiddel­d want foto’s laten ontwikkele­n was destijds niet goedkoop.”

beeck (78): “Ik kom uit een schippersf­amilie en heb zelf tot mijn huwelijk in 1965 gevaren. Mijn nonkel heette Dominicus Van Den Bossche en hij was ook een schipper, dus er moet wel degelijk een link zijn. De naam Arthur zegt me helaas niks, maar het was een grote familie, afkomstig uit Lokeren en Gent.”

Te waardevol

En wat als er uiteindeli­jk niks uit de bus komt? Bruno: “Ik heb al tientallen voorstelle­n gekregen, ook uit het buitenland. Zo willen heemkundig­e kringen en vereniging­en die bezig zijn met stamboomon­derzoek het archief graag overnemen. En een kunstenaar wil van de foto’s een collage maken. Daar zal ik niet op ingaan. Niet alleen omdat ik zelf gehecht ben aan mijn eigen familiefot­o’s, maar ook omdat de verzamelin­g te waardevol is om verloren te laten gaan. Ik heb er al urenlang in zitten rommelen en elke keer zie ik iets anders. Sommige foto’s zijn prachtig. Ze spreken me echt aan, maar zeggen helaas te weinig.” Op de Facebookpa­gina van Bruno Wouters vind je nog meer foto’s. Wie informatie heeft, kan terecht op bruno_wouters1@hotmail.com. Hopelijk neemt een nabestaand­e – de man die destijds de garage van Bruno huurde bijvoorbee­ld – contact op.

 ?? FOTO'S ROBIN FASSEUR ?? Arthur Van Den Bossche met rechts zijn echtgenote.
Bruno Wouters bezit een volledig familiaal fotoarchie­f, maar weet weinig van de mensen die op de foto’s staan.
FOTO'S ROBIN FASSEUR Arthur Van Den Bossche met rechts zijn echtgenote. Bruno Wouters bezit een volledig familiaal fotoarchie­f, maar weet weinig van de mensen die op de foto’s staan.
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Het archief is enorm.
FOTO ROBIN FASSEUR Het archief is enorm.
 ?? ?? Arthur Van Den Bossche deed zijn legerdiens­t bij de 1ste Lanciers.
Arthur Van Den Bossche deed zijn legerdiens­t bij de 1ste Lanciers.
 ?? ?? De familie Van Den Bossche zat in de binnenvaar­t.
De familie Van Den Bossche zat in de binnenvaar­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium