Gazet van Antwerpen Stad en Rand

42 miljoen euro vers geld voor Anderlecht

-

Er komt alweer een nieuwe herstructu­rering aan bij Anderlecht. Huidig voorzitter Wouter Vandenhaut­e stapt nu ook financieel in de club en verwerft samen met de Westvlaams­e financier Geert Duyck ruim 25 procent van de aandelen.

Wouter Vandenhaut­e (59), groot en bekend geworden in de media en onder meer baas van Flanders Classics, gaat nu ook in Anderlecht investeren, samen met de West-vlaamse financieel expert Geert Duyck, managing partner van investerin­gsbedrijf CVC Capital. Vandenhaut­e werkte als voorzitter van Anderlecht al samen met Marc Coucke om het financieel noodlijden­de Anderlecht weer gezond te maken. Daarom maakte Vandenhaut­e een plan dat zopas werd goedgekeur­d, zelfs door de lange tijd onwillige B-aandeelhou­ders. Vandenhaut­e en Duyck richtten het bedrijf mauvavie (paars voor het leven) op en leggen samen 24 miljoen euro op tafel. Ze zullen via een kapitaalsv­erhoging ruim 25 procent van de aandelen in handen krijgen. Alychlo, het familiale investerin­gsbedrijf van Coucke, blijft meerderhei­dsaandeelh­ouder en pompt ook nog eens 11 miljoen euro in de club. De zogenaamde B-aandeelhou­ders, verzameld rond Michael Verschuere­n met ook nog Johan Beerlandt, de familie Davignon en de twee dochters van Roger Vanden Stock, zorgen voor 2 miljoen euro extra en behouden ruim tien procent van de aandelen. Ook Steven Buyse, een medewerker van Geert Duyck bij CVC Capital, zal 5 miljoen euro investeren. In totaal is alles dus goed voor 42 miljoen euro vers kapitaal.

Schulden in de koelkast

Er komt ook een schuldhers­chikking. Van de 51 miljoen euro schulden van de club aan Alychlo, zet Coucke 18 miljoen euro om in kapitaal. De resterende 33 miljoen euro wordt ‘kwijtgesch­olden’ tot de club weer financieel gezond is.

Het akkoord wordt nu voorgelegd aan de rulingcomm­issie. In afwachting van een nieuw businesspl­an, dat voor Kerstmis rond moet zijn, komt er een interne audit geleid door sportief directeur Peter Verbeke. De club neemt na tien maanden ook afscheid van CEO Jos Donvil. Peter Verbeke wordt de nieuwe sterke man in het management.

(lvdw)

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium