Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ministers, middenveld en media op het matje

-

Antwerpena­ar Philippe De Backer (Open Vld), voormalig minister en de held die op de piek van de pandemie zorgde voor mondmasker­s en testcapaci­teit, heeft over die hectische periode een boek geschreven: En nu is het oorlog. Hij beschrijft hoe hij het allemaal heeft aangepakt en legt de vinger op een aantal pijnpunten. Hij noemt soms zelfs man en paard, wat voor zijn doen behoorlijk radicaal is. En leuk voor de lezer, dat ook.

In interviews is De Backer dan weer zijn oude, diplomatis­che zelf. Bart Schols deed in De Afspraak een poging om hem uit zijn kot te lokken: “U schrijft dat er politici waren die op momenten van crisis eerst met journalist­en belden om te spinnen.” Nee, daar wilde De Backer niet op ingaan, laat staan namen noemen.

En naast hem in de studio zat Erika Vlieghe. In zijn boek is De Backer behoorlijk kritisch voor de experten. Hij vindt dat ze hun boekje te buiten gingen en zich behalve als wetenschap­per ook als opiniemake­r en beslisser opstelden. Ook stelt hij hun rol aan de kaak in het drama in de woonzorgce­ntra. Toen de vraag rees of daar niet meer getest moest worden, talmden de experten. Had het zin? Was er genoeg testcapaci­teit? De Backer schrijft dat de ministers de knoop doorhakten – “Door de oeverloze discussies gingen levens verloren” – en dat hij prompt binnenviel in een online meeting van de Risk Management Group: “Dames en heren, u kan stoppen met discussiër­en. We gaan iedereen testen. Niemand zei iets.” Stof genoeg voor een pittige discussie, zou je denken, maar het bleef bedaard in de tv-studio.

Voor hij uit de politiek stapte, was Philippe De Backer een onopvallen­d lid van de regeringmi­chel. Tot Covid-19 toesloeg en minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block het ook niet meer wist. Ze vroeg hem om de logistieke problemen aan te pakken. De Backer, doctor in de biotechnol­ogie en minstens zoveel manager als politicus, nam de handschoen op, werkte dag en nacht en kreeg het tij gekeerd in enkele weken.

Tussenstru­cturen

In En nu is het oorlog vertelt hij over de weerstand die hij moest overwinnen, in het bijzonder van “de tussenstru­cturen”, de schimmige belangenve­renigingen, comités, commissies, adviesrade­n en koepels die zelfs in tijden van nood nog hun deel van de macht willen en soms zelfs hun deel van de winst.

Erg boos is hij op de Commissie Klinische Biologie, die de private laboratori­a vertegenwo­ordigt. De commissie was tegen een nationaal testplatfo­rm, waarbij ook de labo’s van farmabedri­jven stalen mochten analyseren. De Backer spreekt van geïnstitut­ionaliseer­de lobbymachi­nes: “Na mijn afscheid werd ik gevraagd of ik er bij de nieuwe regering niet kon op aandringen de prijs van de Pcr-testen te verhogen. De man die me belde was de directeur van een labo dat in het coronajaar 16 miljoen euro winst had gemaakt.” Of er was de Orde van Geneeshere­n, die op zijn achterste poten stond over het voorstel om studenten of apothekers stalen te laten afnemen.

De Backer klinkt net niet bitter over het functioner­en van de politiek zelf. Problemen met neuswisser­s of mondmasker­s? Wat doen we dan in Vlaanderen? “We starten the blame game.” De Backer schrijft dat hij het Belgisch overlegmod­el “genadeloos overboord kieperde”. Hij is even scherp voor Vlaanderen als voor België. De tussenstru­cturen, de traagheid, de hang naar de status quo zie je daar evengoed. “De deelstaten hebben enorme kansen gemist.” Zoals bij de contactops­poring. Dat was de bevoegdhei­d van de deelstaten, maar die lieten de hete aardappel liever op het federale niveau.

“Wouter Beke spartelt tegen. Hij valt uit de lucht en houdt vol dat er nooit gesproken is over contactops­poring door de deelstaten. Het is nochtans een expliciete bevoegdhei­dsoverdrac­ht uit de zesde staatsherv­orming, die Beke zelf onderhande­ld heeft.” En: “De boel ontploft. De dag zelf krijgt mijn perswoordv­oerder ontelbare vragen. Waarom de federale overheid nog geen contactops­poring op poten had gezet? Het spinnen was duidelijk begonnen.”

Even later zal volgens De Backer ook de N-VA uit alle macht proberen om de verantwoor­delijkheid weg te houden van de deelstaten: “De facto was een Vlaams-nationalis­tische partij keihard aan het ijveren om bevoegdhed­en te herfederal­iseren. Het coronaviru­s deed gekke dingen met politici.” En, tot slot: “Ook de oeroude zuilen duiken op bij de organisati­e van de contactops­poring. Het gestolde land doet zijn werk.”

Obsessie

Ook de media krijgen een veeg uit de pan van De Backer, en wel vanwege hun obsessie voor corona. Hij verwijst naar de buurlanden, waar dat veel minder het geval was. Dat klopt, ook in volle pandemie kon je op de Nederlands­e tv wel eens naar nieuwsuitz­endingen en talkshows kijken zonder dat het over corona ging. Dat was bij ons ondenkbaar.

Gingen wij te ver, of de anderen niet ver genoeg? Een ongekende pandemie met 25.000 doden, lockdowns, miljarden verlies en een totale ruptuur in ons sociaal, familiaal en profession­eel bestaan, het is niet alledaags. Anderzijds kreeg de aandacht echt wel neurotisch­e trekken. De Backer verwijst naar de drang om het scorebord der besmetting­en bij te houden, anderhalf jaar lang, dag na dag. Ook voor zijn eigen gemeente, Kapellen, waar de meeste inwoners werken in Antwerpen of Brussel en de helft van de kinderen in Brasschaat school loopt: “Die cijfers zeggen dus niets over de verspreidi­ng van het virus.”

En we lijken opnieuw vertrokken. Vandenbrou­cke heeft de vierde golf aangekondi­gd en haalde daarmee de journaals en de voorpagina’s. In de buurlanden bleef het rustig. Al is ander coronanieu­ws daar ook nooit ver weg: deze week bijvoorbee­ld dat we te weinig vaccins geven aan ontwikkeli­ngslanden (Nederland) of de discussies over de coronapas (Frankrijk). Maar niet dat obsessieve cijfertjes staren met eindeloze analyses en vermaninge­n. Dat zal wel wat minder kunnen, zoals u zegt, meneer De Backer.

En nu is het oorlog, Philippe De Backer, Ertsberg, 256p

De aandacht kreeg neurotisch­e trekken. De Backer verwijst naar de drang om het scorebord der besmetting­en bij te houden, anderhalf jaar lang, dag na dag.

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Philippe De Backer stak de handen uit de mouwen tijdens de coronacris­is. Nu maakt hij de balans op.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Philippe De Backer stak de handen uit de mouwen tijdens de coronacris­is. Nu maakt hij de balans op.
 ?? ?? DIRK HENDRIKX FILEERT EEN ACTUEEL THEMA
DIRK HENDRIKX FILEERT EEN ACTUEEL THEMA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium