Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil negatieve spiraal ombuigen”

- KAREL LEMMENS

In het Nederlands­e Oisterwijk mocht Tom Meeusen vorige week zondag zowaar nog eens het zegegebaar maken. In een spurt klopte hij de Zwitser Loris Rouiller en de Nederlande­r Stan Godrie. Het was van 2016 in Sintniklaa­s geleden dat de 32jarige Essenaar nog eens een koers had gewonnen. Vandaag staat Meeusen daardoor extra gemotiveer­d aan de start in Ruddervoor­de.

“Net zoals een pak andere renners probeer ik Ucipunten te sprokkelen om een zo goed mogelijke startposit­ie te verwerven”, vertelt de renner van Deschacht-group Hens-containers Maes. “Sommigen doen dat door uit te zwermen naar Tsjechië, Zweden of andere verre oorden, maar ik probeer het toch liever zo dicht mogelijk bij huis te zoeken. In Oisterwijk moest ik op de derde rij starten en op dat smalle en vrij technische parcours was het niet gemakkelij­k om in de spits te geraken. Ik had al enkele cartouches verschoten, voor ik helemaal vooraan zat. In de spurt met drie heb ik het dan gelukkig kunnen afmaken. Na vijf jaar zonder zege eindelijk nog eens kunnen vieren, deed heel veel deugd.”

Cruciaal seizoen

Meeusen beseft ook dat het goed uitkomt dat hij nog eens op een positieve manier in beeld komt. “Ik weet maar al te goed dat mijn krediet nagenoeg is opgebruikt en dat dit seizoen bepalend is om nog langer prof te kunnen blijven. Het voorbije seizoen was echt extreem slecht, ook al heb ik daar tegelijker­tijd veel uit geleerd. De laatste jaren zit ik in een neerwaarts­e spiraal en die moet ik dringend zien om te buigen. Die zege van zondag was alvast een eerste stap in de goeie richting. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik op mijn niveau profwaardi­g ben. Wat mogelijk ook meespeelt, is dat ik beter ben leren omgaan met het feit dat ik sinds april voor de tweede keer vader ben (van een tweede dochter, red.) en dat mijn vrouw nu een job uitoefent. Zo voelde het goed aan dat ze zondag mee langs de kant van het parcours stond en dat ook mijn trouwe supporters me kwamen aanmoedige­n. Ik heb die kick van het publiek nodig. Ook dat heeft tijdens die hele coronaperi­ode niet geholpen.”

Genieten

Toch beseft Meeusen dat de kloof met de absolute top wellicht niet meer te dichten valt. “Kijk, ik wil me gewoon amuseren en zo goed mogelijk presteren. Vooraan meestrijde­n in de Superprest­ige, of in het beste geval de wereldbeke­r, dat is al een tijdje niet meer realistisc­h. Ik wil mezelf in de kijker rijden en af en toe nog eens voor een uitschiete­r zorgen in wedstrijde­n van het niveau van bijvoorbee­ld Niel en Leuven. Opnieuw leren genieten van het crossen is daarbij de sleutel. Weet je, op het einde van dit seizoen wil ik met mezelf in het reine zijn en het gevoel hebben dat ik er alles aan heb gedaan om prof te kunnen blijven. Komt er dan toch geen verlenging van dat profcontra­ct, dan zal ik daar vrede mee kunnen nemen.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Vijf jaar na zijn laatste zege mocht Tom Meeusen vorige week nog eens de handen in de lucht steken.
FOTO MARC VAN HECKE Vijf jaar na zijn laatste zege mocht Tom Meeusen vorige week nog eens de handen in de lucht steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium