Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie geeft schilderij en medaillons terug aan Hof ter Linden

-

De familie Roest d’alkemade heeft een schilderij en twee medaillons teruggegev­en aan de eigenaren van kasteel Hof ter Linden in Edegem. De familie werd daarvoor veroordeel­d door de rechtbank.

De familie is de vorige eigenaar van het kasteeldom­ein. In 2012 verkocht ze haar domein aan de Stichting Kempens Landschap, de gemeente Edegem en Natuurinve­st. Maar vlak voor de onderteken­ing van de akte liet ze beelden uit het park weghalen en nam ze vier schilderij­en mee uit het kasteel.

Na het ontdekken van de voorwerpen bij een Frans veilinghui­s klaagde de Inspectie Onroerend Erfgoed de vorige eigenaars aan. De drie nieuwe eigenaren stelden zich burgerlijk­e partij. Voor de schilderij­en werd de familie al veroordeel­d om ze terug te geven. Het schilderij en twee medaillons die de familie nog in haar bezit had, zijn nu ook terug. “Het betreft een eerste belangrijk­e en symbolisch­e stap”, reageert Philippe De Backer, directeur van

Kempens Landschap. De andere schilderij­en zijn nog niet terug. “Die zijn in het bezit van een Antwerps zakenman. Hij kocht ze voor 8.000 euro van de familie. Hij wil ze terugverko­pen aan Roest d’alkemade, maar vraagt een schadeverg­oeding van 25.000 euro”, geeft burgemeest­er Koen Metsu (N-VA) aan.

De zaak van de verdwenen beelden bevindt zich nu voor het hof van beroep in Gent, nadat een rechter in 2016 had geoordeeld dat de familie de beelden toch mocht meenemen. “Op 18 november volgt er een uitspraak. We hopen op een goede afloop. Net als de schilderij­en worden de elf fantastisc­he beelden als onroerend erfgoed beschouwd. Iedereen heeft het recht te mogen genieten van deze beelden”, zegt Metsu.

 ?? FOTO RR ?? Philippe De Backer (Kempens Landschap) en burgemeest­er Koen Metsu zijn opgelucht dat het schilderij en de medaillons al terug zijn.
FOTO RR Philippe De Backer (Kempens Landschap) en burgemeest­er Koen Metsu zijn opgelucht dat het schilderij en de medaillons al terug zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium