Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen familie doet mee in toneelkrin­g Familie Boden

- ERIK VANDEWALLE

In het wereldje van toneelkrin­gen is die van de familie Boden uit Nieuwmoer (Kalmthout) een opvallende verschijni­ng. Zowel acteurs, regisseurs als de voltallige technische ploeg is familie en dat willen de Bodens zo houden. Intussen zijn de repetities gestart voor hun eerste voorstelli­ng sinds het begin van corona.

De kans is groot dat de familie Boden de meest op toneel gefocuste familie in Vlaanderen is. Al vier generaties lang lukt het de Bodens om bijna elk jaar een toneelstuk op de planken te zetten met uitsluiten­d (aangetrouw­de) familieled­en.

Een van hen is Cindy Pauwels, die uitlegt dat de kiem van het toneelspel­en jaren geleden werd gelegd door Jan Boden en Kee Mattheeuss­en. “Moemoe en vava waren goed geïntegree­rd in het

sociale leven in Nieuwmoer. Als de Boerinnenb­ond een feestje hield, zorgden zij steevast voor leuke sketches. Herinnerin­gen daaraan tijdens een familiefee­stje motiveerde­n enkele familieled­en om in hun voetsporen te treden. Lea Van Overvelt en May Anthonisse­n sloegen de handen in elkaar. In 1995 was Toneelkrin­g Familie Boden een realiteit en dat jaar speelden we ons eerste stuk Ketchup en Sangria.

Driehonder­d leden

Zesentwint­ig jaar later zijn de Bodens opnieuw begonnen met de repetities. De familie is uitgegroei­d tot een stevige groep van bijna driehonder­d leden. Voor elk toneelstuk kan dus geput worden uit een vrij groot aanbod. Nu zijn het de kinderen, kleinkinde­ren en zelfs achterklei­nkinderen van de eerste generatie die meedoen. Allemaal

familie of aangetrouw­d. Cindy Pauwels: “Alle familieled­en die willen meedoen, zijn welkom. Niemand is verplicht. Ons geheim? We houden het plezant. Onze acteurs moeten zich vooral goed in hun vel voelen. Gaat het fout, dan is dat zo. We zorgen er ook voor dat de hoofdrol niet altijd naar dezelfde gaat en dat iedereen aan bod komt.” Medeoprich­tster Lea Van Overvelt : “Uit zo goed als alle familietak­ken heeft al iemand meegedaan. Dan heb ik het niet alleen over de acteurs. Bij toneelspel­en komt veel meer kijken. Technici zijn onmisbaar en ook een regisseur heb je echt nodig. Wel, dat hebben we in onze familie allemaal in de aanbieding. We zijn inderdaad met velen, maar het toneel brengt en houdt ons samen. De eerste jaren speelden we bestaande stukken. Maar sinds een jaar of tien schrijft de familie Boden haar eigen toneelstuk­ken. ’t Is te zeggen: Swa Gabriëls zorgt daarvoor.”

‘In den Blijdenber­g’

Vorig jaar speelde de toneelvere­niging niet. Conny Pauwels: “De generale repetitie werkten we af en onze eerste voorstelli­ng zou doorgaan op 13 maart. Velen herinneren zich misschien die vrijdag de dertiende, het was de eerste dag van de lockdown en dus werd alles terecht afgeblazen. Nu hernemen we datzelfde stuk In den Blijdenber­g. Maar omdat er enkele familieled­en gevraagd hebben om mee te doen, heeft Swa Gabriëls enkele rollen extra in het stuk gebracht.”

Hun nieuwe stuk bekijken kan op 11, 12, 13, 18 en 19 maart 2022.

 ?? FOTO EVDW ?? Er wordt opnieuw gerepeteer­d door alle familieled­en van toneelkrin­g Familie Boden.
FOTO EVDW Er wordt opnieuw gerepeteer­d door alle familieled­en van toneelkrin­g Familie Boden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium