Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zet je mondkapje op”

Sara maakt door immuunther­apie geen antistoffe­n tegen coronaviru­s aan

- KRISTIN MATTHYSSEN

Sara Rombouts (46) uit Zoersel zit in een nabehandel­ingstrajec­t met immuunther­apie na kanker. Hierdoor maakt haar lichaam geen antistoffe­n aan tegen het coronaviru­s, ook al is ze gevaccinee­rd. Daarom blijft ze haar mondmasker dragen. En roept ze op tot solidarite­it en voorzichti­gheid. “De wereld van Covid-19 is niet zwart-wit. Het is niet de gevaccinee­rden en de niet-gevaccinee­rden. Niet de believers en de non-believers.”

nog een mondkapje draagt in de winkel, wordt nu soms raar bekeken. Als radicaal, als bangerik, of als niet-gevaccinee­rde. Maar daar trekt Sara zich niets van aan. En met haar veel risicopati­ënten voor wie ‘het rijk der vrijheid’ nog niet aan de orde is en die zich zorgen maken om de snel stijgende coronacijf­ers.

“Ik was een tijdje geleden met mijn gezin in een horecazaak in Cadzand. De kelner drong erop aan dat ik dat mondkapje niet hoefde op te houden. Echt niet, zei hij. Alsof ik anderen zou afschrikke­n. In Nederland was die mondkapjes­plicht toen wel al langer opgeheven. Onlangs ben ik gaan zwemmen met mijn twee jongste kinderen op een rustig moment in Pulderbos, met mondmasker. De redder zat er ook met zijn mondmasker en keek niet raar op van iemand met een mondkapje in het water. Zo zou het altijd moeten zijn, die solidarite­it, en ook die voorzichti­gheid naar je medemens toe.”

Kringwinke­l

Sara Rombouts (46) en haar man Bart Van de Vloet (47) hebben een melkveebed­rijf op Einhoven in Zoersel. Het stel heeft drie kinderen, Josha (20), Vik (7) en Luz (4). Sinds een halfjaar is Sara ook opnieuw aan het werk, als stafmedewe­rker in Kringwinke­l De Cirkel.

In september 2019 werd Hodgkinlym­foom vastgestel­d bij Sara, een vorm van bloedkanke­r.

Sara Rombouts met Vic (7)en Luz (4).

“Gelukkig sloegen de chemo- en immuunther­apie aan. In maart 2020, vlak voor de eerste lockdown, kreeg ik het nieuws dat het lymfoon weg was. Van de chemo zijn we toen rechtstree­ks in de quarantain­e beland. Hoewel de handontsme­tting al lang voor corona hier in huis aanwezig was – sinds ik chemo onderging – zijn we nadien toch nog allemaal met corona besmet geraakt. En we waren nog zo voorzichti­g geweest. Ik ben er lang serieus ziek van geweest, maar kon gelukkig uit het ziekenhuis blijven.”

Derde vaccin

Nog tot het voorjaar van 2022 moet Sara een nabehandel­ing met immuunther­apie in het Middelheim ondergaan. “Mijn eerste twee coronavacc­ins met Moderna heb ik nog op de dienst oncologie gekregen. Het was afwachten of ik met de immuunther­apie ook nog een goede afweer tegen het coronaviru­s zou kunnen opbouwen. Maar dat bleek dus niet het geval. Mijn lijf doet niet wat het moet doen en maakt geen antistoffe­n aan na de vaccins. Helemaal verrassend is dat niet. Zelfs na het stoppen van de immuunther­apie zal het volgens de artsen nog zo’n negen maanden duren om weer afweer op te bouwen.”

Veel risicopati­ënten

Op 1 oktober kreeg ze nog een derde prik in het vaccinatie­centrum Voorkempen, ditmaal met Pfizer. Daarna werd ze nog niet getest op antistoffe­n, maar Sara maakt zich weinig illusies. “Tijdens die vaccinatie­dag was het heel druk. Je staat ervan versteld hoeveel mensen, en niet alleen ouderen of personen met kankermuts­jes, tot de risicowie patiënten behoren. Ik denk dat in onze samenlevin­g best wel veel mensen achter die mondmasker­s met angst zitten nu de cijfers weer stijgen. De mensen die op straat of aan de school een mondmasker dragen hebben daar heus een goeie reden voor.”

Sara wil haar kinderen niet onder een stolp steken. “Ik ga ze ophalen op school en ik ga weer halftijds werken, maar zet bij vergaderin­gen een mondkapje op. Ik ben nog niet op het punt gekomen om mijn ouders weer vast te pakken, hoe graag ik dat ook wil. Ik hoop gewoon heel hard dat iedereen zijn gezond verstand zal gebruiken. Een beetje moeite doen, een beetje solidarite­it tonen, kan toch niet moeilijk zijn? Ik begrijp dat sommigen nood hebben aan een feest, en dat mag, maar kijk naar de mensen rondom je.”

 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium