Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na die lockdowns hebben mensen zin om plezier te maken, dat voel je”

-

Laat de energiedra­nkjes maar aan de kant, Els de Schepper (56) geeft je vleugels. In haar vijftiende show ELS ziet ze vliegen, die op 29 oktober in de Arenberg in première gaat, moedigt de cabaretièr­e toeschouwe­rs aan zichzelf te overstijge­n. Dat doet ze in het decor van een vliegveld met aan haar zijde amateuract­eurs die ze voorheen zelf opleidde in masterclas­ses.

Els de Schepper heeft de jongste tijd niet stilgezete­n. Meer nog, er liggen voor de Wase cabaretièr­e nog drukke maanden in het verschiet. In de lente van 2022 vertolkt ze Judy Garland in een dinner show van Music Hall in Studio Zuid. Half november stelt ze het feelgood-boek Jij krijgt een pluim! voor dat ze maakte samen met exkatastro­oflid Stef Boers, alias Stef Bef, maar eerst is er dus ELS ziet ze vliegen. In deze vijftiende show verschijnt het populaire personage Klein Elske weer ten tonele. Ze is op weg naar het vliegveld omdat ze een denkbeeldi­g vogeltje heeft dat ze vleugels wil leren krijgen om te vliegen. Om de sfeer erin te houden komt ook Dikke Rita uit Gent langs, samen met haar lief nonkel Richard, om maar enkele van de Scheppers fel gesmaakte typetjes op te sommen.

“Zonder dat het zo expliciet benoemd wordt, kortom, hoe kun je groeien als mens? Alles begint met jezelf te aanvaarden. Veel mensen hebben onbewust een verkeerd beeld van zichzelf en we tonen ons lang niet altijd zoals we ons voelen. Bovendien hebben velen de neiging om één moeilijk aspect al de andere facetten van zichzelf te laten overschadu­wen. Laat dat toch los. Hoe authentiek­er je bent naar de buitenwere­ld, hoe meer je jezelf kunt zijn en hoe makkelijke­r het leven wordt.”

“Pas op, ELS ziet ze vliegen is veel vrolijker dan deze zware theorie”, relativeer­t De Schepper. “Ook om het kind in jezelf te ontdekken is er ruimte in de voorstelli­ng, het belang van spelen staat zelfs voorop. Ik spéél echt in de voorstelli­ng, samen met het publiek. Dat wordt al van bij aankomst in de theaterfoy­er opgevangen in een uit karton nagebouwde luchthaven, waar men als echte passagiers moet inschepen. Ook op het podium staat er een gigantisch­e kartonnen doos die als metafoor dient om het kind in onszelf terug te vinden. Als we het publiek vragen mee te spelen en hun fantasie

Els de Schepper

“De voorstelli­ng stelt de vraag hoe je boven jezelf kunt uitstijgen. Hoe kun je jezelf vleugels geven, je talenten benutten en je beperkinge­n overstijge­n?”

“Mensen zoeken verdieping, maar op een heel lichte manier. De sfeer in deze tijd is toch wel omgeslagen, vind ik. Er doen zich enorme kansen voor.”

aan te boren, gooit het alle remmen los. Na zo’n zware tijd met lockdowns hebben de mensen zin om plezier te maken, dat voel je.”

Masterclas­ses

Op profession­eel vlak heeft corona Els de Schepper relatief ontzien. De tournee van haar vorige show Els de Schepper heeft besloten er geen eind aan te maken zat er net op en ze had zich toch al voorgenome­n zich een tijdje af te zonderen om nieuw werk te schrijven. “Die plannen vielen dus mooi samen, al heeft die periode achter de schermen veel langer geduurd dan de tijd die normaal besteed wordt aan de voorbereid­ing van een show. ELS ziet ze vliegen zou in het voorjaar al in première zijn gegaan, maar omdat alles opschoof naar de zomer, heb ik nu voor het eerst try-outs gespeeld in openlucht. Dat was eens iets anders.”“ik heb dus ook langer aan de show kunnen werken en dat was nodig”, zegt De Schepper. “Omdat tal van toeleveran­ciers technisch werkloos waren, heb ik zelf veel taken op mij genomen of geregeld. Voor de muziek heb ik een beroep gedaan op Steve Willaert, die al veel straffe dingen deed met Will Tura. Voor de kostuums en decors heb ik de hulp ingeroepen van enkele scholen in het Gentse. Omdat ik zelf zeven jaar schrijnwer­kerij heb gevolgd, weet ik wat behapbaar is voor leerlingen. Zo’n concreet project biedt hen perspectie­f en ook voor mij was het fijn om met jongeren samen te werken. ‘Juffrouw spelen’ doe ik nu voor het eerst ook tijdens mijn eigen masterclas­ses Sta met plezier op een podium. De zes tot acht wisselende amateurspe­lers die tijdens ELS ziet ze vliegen met mij het podium delen hebben mijn spoedcursu­s gevolgd. Daarin hebben we het over hoe iemand overkomt op een podium, hoe hij zich presenteer­t of hoe je zelfvertro­uwen kunt kweken. Zelf heb ik ook nog altijd veel te leren, maar het is alleszins boeiend om door te geven wat ik kan.”

Hoogsensit­ief

Los van de financiële kopzorgen waar corona artiesten mee opzadelde, heeft De Schepper beide lockdowns mentaal al bij al goed doorstaan. “Ondanks het feit dat ik een beroep heb waarbij ik vaak in de buitenwere­ld treed en met veel mensen omga, ben ik in wezen zeer introvert. Ik kan goed alleen zijn. Ik heb dat ook nodig. Bij een hoogsensit­ief persoon komen prikkels ook des te harder binnen. Net als een hond, hoor, zie en ruik ik alles veel sterker dan de doorsneeme­ns. Toch had ik het na zes weken ook gehad met die lockdown, al heb ik me wel goed geamuseerd met de vele filmpjes die ik heb gemaakt. En ik heb ook veel geknutseld met al dat wc-papier dat ik had ingeslagen …

(Lacht) Nee, da’s een mopje. Je vraagt je toch af wat die hamsteraar­s met al dat papier hebben gedaan?”

“Even serieus nog, ELS ziet ze vliegen staat bol van het plezier. Ik voel dat we daar met zijn allen aan toe zijn. Mensen zoeken verdieping, maar op een heel lichte manier. De sfeer in deze tijd is toch wel omgeslagen, vind ik. Er doen zich enorme kansen voor. Dat mensen meer naar de diepte durven gaan, is een zeldzaam positieve kant van de pandemie. Of uitpakken met een voorstelli­ng in het decor van een vliegveld in deze tijd niet heel klimaatonv­riendelijk is? (Blaast) Dat zal dan wel, maar stiekem droom ik er toch van om deze voorstelli­ng eens te kunnen spelen in een écht vliegtuig. Ik heb toch niet gezegd dat we ook moeten opstijgen?”

ILSE DEWEVER

ELS ziet ze vliegen, première 29/10 Arenberg, Antwerpen. Info en speellijst: www.elsdeschep­per.com

 ?? FOTO TOM VANDEWALLE ?? Els de Schepper: “Stiekem droom ik er toch van om deze voorstelli­ng eens te kunnen spelen in een écht vliegtuig.”
FOTO TOM VANDEWALLE Els de Schepper: “Stiekem droom ik er toch van om deze voorstelli­ng eens te kunnen spelen in een écht vliegtuig.”
 ?? FOTO TOM BERTELS ?? De voorstelli­ng heeft het decor van een vliegveld.
FOTO TOM BERTELS De voorstelli­ng heeft het decor van een vliegveld.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium