Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kans dat ik win, schat ik nog altijd klein in”

Klinisch psychologe Kato Vanlouwe uit Antwerpen kan nog altijd een K3’tje worden

-

Ze woont op Zurenborg en werkt in het Middelheim­ziekenhuis als klinisch psychologe. Maar misschien staat Kato Vanlouwe (25) voor een carrièresw­itch. Ze is één van de twaalf finalisten van K2 zoekt K3. “Ik heb een plan B om op terug te vallen.”

Kato, die volgens haar mogelijk toekomstig­e collega‘s Hanne en Marthe lijkt op Julia Roberts en de dochter is van N-va-schepen Kathleen Krekels in Schilde, repeteerde zich de voorbije dagen te pletter. Zaterdag vecht ze voor een plek in de tweede studioshow.

In het dagelijkse leven is ze aan de slag als klinisch psychologe. Is het voor Kato nog een must om deze wedstrijd te winnen? “Toch wel. Als ik win, zal mijn job in het ziekenhuis een plan B worden. Dat zal dan ten nadele van K3 zijn. Het was de droom van kleins af om te zingen. Dat deed ik al in een bandje. Ik geniet elke keer op een podium. Toen deze kans zich aandiende, greep ik ze met beide handen. Bij K3 moet je veelzijdig zijn. Niet alleen zingen maar ook dansen, acteren en met kinderen bezig zijn. Voor mij is dat geen probleem.”

Kan Kato een nederlaag relativere­n? “Ik zou het doodjammer vinden. Door die vele repetities werd dit avontuur intenser. Maar ik weet dat ik altijd iets heb om op terug te vallen.” Kato zegt dat ze zich een betere zangeres dan danseres voelt. “De dansrepeti­ties zijn telkens flink zwoegen. Niet alleen is het een helse klus om al die danspasjes op korte tijd uit het hoofd te leren, ook op het vlak van conditie moet alles uit de kast gehaald worden. Wat dat laatste betreft kun je daar zelf op trainen door meer te sporten. Dat heb ik altijd graag gedaan. Dat is broodnodig, want tijdens de lockdowns had ik veel minder beweging. Het is aartsmoeil­ijk om het ene na het andere danspasje uit te voeren en tegelijk in de toon te blijven zingen. Op dat vlak is mijn respect voor Hanne en Marthe flink toegenomen.”

Pittige nieuwe single

De nieuwe K3-single Waterval was al in het programma te horen. Een bijzonder moeilijk lied om juist te zingen vanwege de hoge nohebben ten in het refrein. De componiste­n noemden het zelfs het moeilijkst­e K3-nummer ooit. “Het tempo en de beat zijn aanstekeli­jk. Maar dat refrein … Je moet laag beginnen en zeer hoog eindigen, zeker als die modulatie aan bod komt. Dat is pittig. Oefenen met een coach die tips geeft is noodzakeli­jk, maar ik weet dat die noten niet onmogelijk zijn.”

Als klinisch psychologe heeft Kato de handen vol. “Enerzijds gaat het om crisiswerk. Ik reik een helpende hand uit naar jongeren die in een soort van crisis zitten en hulp zoeken door naar de spoedafdel­ing te komen of ons op te bellen. Ik luister naar hun verhaal en denk na wat er qua hulp nodig is om hen uit die crisis te helpen. Het andere deel zijn langetermi­jntrajecte­n met jongeren die in opname komen bij ons nadat ze een diagnose gekregen. Ik werk specifiek met diagnoses van ontwikkeli­ngsstoorni­s en psychotisc­he stoornisse­n. Meestal komen die een half jaar in opname. Samen met hen en de ouders begeleid ik hen. Dat is een andere wereld dan K3.”

Hoe lastig is voor Kato, die spreidstan­d tussen werk en showbizz? “Soms doet het deugd om in de auto te zitten op weg van het ene naar het andere, zodat ik de knop kan omdraaien. Gisteren ging ik naar de les, want ik doe ook een postgradua­at. Het deed goed om even niet aan de stress van dat zingen en dansen te denken. Maar een dag les volgen en luisteren is ook vermoeiend. Daarom is de afwisselin­g met K3 zo leuk.”

Afgang

De Antwerpse had pas laat tegen haar ouders gezegd dat ze meedeed aan de wedstrijd. “Niet dat ik schrik had voor hun reactie. Om mezelf te beschermen wou ik dit niet groter maken dan het is. Stel dat ik het tegen iedereen had gezegd en ik zou de tweede ronde niet gehaald hebben, was dat een afgang. Bovendien is het leuk om zo’n geheimpje mee te dragen en als het dan lukt tegen iedereen te vertellen. Ik hoop dat ik win, maar ik acht die kans nog altijd klein.” Kato denkt er voorlopig niet aan om haar job in het ziekenhuis op te zeggen. “Het is altijd goed om een plan B te hebben. Bovendien zijn ze op mijn werk ondersteun­end en leven ze mee. Als ze me nodig hebben bij het programma, kan ik vrijaf krijgen. Als dit niks wordt, kan ik altijd mijn oude leven hervatten.”

Een constante die we bij kandidaten hoorden was dat ze niemand kunnen aanduiden als mogelijke topfavorie­t. “Ik zag repetities van anderen en iedereen heeft een reden waarom ze bij de laatste twaalf zijn geraakt. Of ik populair ben? Op straat spreken mensen me niet echt aan, zelfs kinderen niet. Ik mocht dus nog niet echt ervaren wat het echt is om een K3lid te zijn.” TOM VETS

K2 zoekt K3 zaterdag om 19.55u op VTM

Kato Vanlouwe

‘K2 zoekt K3’-kandidate

“Ik heb pas heel laat tegen mijn ouders gezegd dat ik meedeed. Om mezelf te beschermen wou ik dit niet groter maken dan het is.”

 ?? FOTO VTM ?? Kato Vanlouwe: “Ik heb nog altijd een plan B met mijn job in het ziekenhuis.
FOTO VTM Kato Vanlouwe: “Ik heb nog altijd een plan B met mijn job in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium