Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Na een jarenlange renovatie is Het Steen 2.0 officieel geopend. Wat vind jij van het eindresult­aat?

-

Narcisten

Spuuglelij­k. Onbegrijpe­lijk. Eigenaars van privéwonin­gen of -gebouwen die op de lijst van Monumenten­zorg Vlaanderen staan, hangen met handen en voeten vast aan allerhande bepalingen bij de minste verbouwing of renovatie. Als een privéperso­on een dergelijk beschermd pand zo zou willen toetakelen, dan zou hij geen bouwvergun­ning krijgen. Welke architecte­n kunnen zoiets verzinnen? Dat moeten narcisten zijn. En welke politici keuren zoiets goed? Ook narcisten. Dit bijgebouw had in glas of hout moeten zijn, om voldoende contrast te hebben met het Steen.

STEFAN WECKX, BERCHEM

Verkrachti­ng

Op foto lijkt het alsof er een woon-zorgcentru­m tegen geplakt is. Om te lachen. Als je er dan in werkelijkh­eid passeert, is het een verkrachti­ng van Het Steen.

PHILIPPE GOBEYN, SCHOTEN

Ironisch

De kritiek op de aanbouw is onterecht. Het geheel is een uiterst geslaagde combinatie van een schitteren­d historisch gebouw met een spuuglelij­ke contempora­ine doos. Ik zie het ook als een gemiste kans dat de nieuwbouw van het Provincieh­uis destijds niet naast of tegen de kathedraal is gebouwd. Het zou een ongeloofli­jk goede mix van oud en modern zijn geweest. EMIEL TIEBACKX, BERCHEM

Geldgewin

Voor mij mag het per direct afgebroken worden. Ik heb mijn jeugd aan Het Steen doorgebrac­ht. Men had dit historisch­e gebouw niet mogen onteren voor het geldgewin van de projectont­wikkelaars.

EMIEL TIEBACKX, HOBOKEN

Schande

Ik vind het verschrikk­elijk lelijk. Hoe is zoiets mogelijk? Heeft die architect wel een diploma? Waarom werden destijds die plannen niet afgekeurd? Weeral een argument om Antwerpen de rug toe te keren. Voor zoiets lelijks, daarvoor hebben ze wel geld (ook mijn belastingg­eld). Breek het zo snel mogelijk terug af. Schande.

LUCAS VERLEYSEN, DEURNE

Dit is Het Steen niet meer ...

Ik bezocht Het Steen meermaals per jaar, voor controle/herstellin­g van het alarmsyste­em dat verbonden was met de radiokamer. Wat ze nu hebben gedaan met die aanbouw, dat past er echt niet bij. Met andere woorden: dit is Het Steen niet meer ... FRANCOIS SACK, WENDUINE

Voor altijd beschadigd

Een tang op een varken. Het steen is 800 jaar oud. Het nieuwe gedrocht gaat het zo lang niet uithouden. Het Steen is voor altijd beschadigd. Binnen enkele jaren spreken ze over de waanzin van de verkrachti­ng van dit monument. Van een monument blijf je af.

THEO VAN BEIRENDONC­K, KAMPENHOUT

Sociaal appartemen­tsblok

De aanbouw ziet eruit als een sociaal appartemen­tsblok. De architect zei dat de stenen speciaal gekozen werden voor dit project, maar ik kan enkel veronderst­ellen dat dit door een blinde gebeurde. Er is geen doorlopen van lijnen, volledig ander uitzicht van ramen, ander dak. Als men dan toch modern wilde zijn, had het dan aangepakt zoals het Havenhuis.

DAVID WILDFIRE, ANTWERPEN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het Steen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het Steen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium