Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel me nu echt zanger, de onzekerhei­d is verdwenen”

- TOM VETS

Het zijn hoogdagen voor Joris van Rossem (29), alias Metejoor. De man uit Turnhout sluit het jaar waarin zowat alles lukte af met zijn langverwac­hte debuutplaa­t. “Ik voel me nu echt zanger. De onzekerhei­d van vroeger is verdwenen.”

Joris van Rossem stond in 2021 liefst dertien weken op kop van de hitparade. Met Eén op een miljoen, een single die reeds platina opleverde, brak hij definitief door. Opvolger Rendez-vous was ook niet van de top van de charts weg te krijgen. Hoog tijd dus voor een eerste album. “Er was al lang sprake van een album”, zegt Joris. “Maar we hebben opzettelij­k gewacht tot ik twee behoorlijk­e hits had gescoord. Tenslotte wil je dat zo veel mogelijk mensen het album kopen. Daarnaast waren we ook niet helemaal tevreden over de songs waarover we eerder beschikten. Het laatste jaar leverde plots een grote doorbraak op waardoor mijn bereik bij het publiek immens toenam. Ik merk nu dat zowel kinderen als senioren me kennen. Daarom durf ik het aan om deze plaat te releasen.” Van Rossem staat nog steeds te kijken van de hoge noteringen die de voorbije singles haalden. “Ik hoopte op hitjes, zoals het eerder verschenen Blij om jou te zien en Hoe kon ik zo dom zijn, maar het werden monsterhit­s. Ik durf dat woord amper in de mond nemen.”

Oude job in onderwijs

Voor de Kempenzoon lonkte een doorbraak al eerder, maar corona bezorgde Joris vorig jaar een serieuze kater. Hij moest zelfs zijn oude job in het onderwijs opnieuw gaan doen. “En toch bekijk ik die periode ook van de goede kant. We konden in die donkere maanden veel schrijven, waardoor we een Metejoor-sound vonden.” Volgens van Rossem zijn dat vooral de ballads. “Maar ook African vibes zoals percussie en dansbare latin-invloeden. Er is een volwaardig­e identiteit opgebouwd en niets stond ons nog in de weg om deze plaat met de buitenwere­ld te delen.”

De twee hits die Metejoor dit jaar scoorde waren telkens duetten met Nederlands­e zangeresse­n. “Ik hou van Nederland. Ik ging er vaak uit en ook mijn grootvader woonde er jaren. Het was altijd een droom om met een zangeres uit Nederland te zingen. Het heeft er ook voor gezorgd dat de deuren voor een doorbraak in Nederland openstaan. En toch zeg ik die duetten even vaarwel. De nieuwe single Ze Meent Het is weer solo. Betekent het dat ik mijn bezigheden in Nederland weer terugschro­ef? Helemaal niet. Maar ook daar nemen we onze tijd. Het duurde vier jaar in Vlaanderen om dit te bereiken en ook voor Nederland rollen we dergelijk langdurig traject uit. Maar de belangrijk­ste focus is Vlaanderen. Ik blijf zieltjes winnen en ik wil iets losmaken met mijn liedjes. Zo

hoorde ik al vaak dat Eén op een miljoen mensen persoonlij­k aansprak.”

Leerlingen­begeleider

Zijn doorbraak in de muziekwere­ld zorgde er ook voor dat Joris afgelopen zomer zijn loopbaan in het onderwijs vaarwel zegde. “In eerdere interviews vertelde ik dat ik me niet helemaal zanger voelde. Maar dat is nu wel 100% het geval. Ik denk dat dat kwam omdat ik nog leerlingen­begeleider was. Tijdens deze babbel ben ik vijfhonder­d cd’s aan het signeren en voel ik me artiest. De haast verlammend­e stress die ik vroeger had, is nagenoeg verdwenen. Alleen de laatste minuten voor een optreden speelt dat nog wat op. Ik mis mijn school ook niet omdat ik er gewoon geen tijd voor heb.” Als extra promo voor het album verschijnt eerstdaags dus de single Ze Meent Het. “Niet zo lang geleden was er een schrijfkam­p in Durbuy. Ik zat in zak en as omdat mijn grootvader op sterven lag. In die periode hebben we twee nummers geschreven en dit nummer bracht ons allemaal aan het huilen. We hebben er 48 uur voortduren­d aan geschreven. Ik heb het ‘s nachts ingezongen op een moment dat mijn stem het eigenlijk niet meer goed aankon. En dat heeft ervoor gezorgd dat het nu een heel breekbaar nummer is geworden.”

Joris’ ouders en zingende zus Lisa mochten de plaat al horen. “Mijn vader, die perfection­istisch is op het vlak van muziek, had nog wat opmerkinge­n. Lisa speelt de plaat van ‘s ochtends tot ‘s avonds af en mijn moeder is zo fier als een gieter.” Metejoor treedt op zaterdag 26 maart 2022 op in de Antwerpse Stadsschou­wburg. De ticketverk­oop start maandag 25 oktober om 10u.

Joris van Rossem

Zanger

“We hebben opzettelij­k gewacht tot ik twee behoorlijk­e hits had gescoord. Tenslotte wil je dat zo veel mogelijk mensen het album kopen.”

 ?? FOTO SVEN VAN ALBOOM ?? Joris Van Rossem: “Ik blijf zieltjes winnen en ik wil iets losmaken met mijn liedjes.”
FOTO SVEN VAN ALBOOM Joris Van Rossem: “Ik blijf zieltjes winnen en ik wil iets losmaken met mijn liedjes.”
 ?? FOTO HANS FRANCKEN ?? De albumhoes.
FOTO HANS FRANCKEN De albumhoes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium