Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vreselijke mensen, heerlijke serie

STREAMZ

-

SUCCESSION ★★★★★

Na twee jaar – dank u, corona – krijgen we eindelijk het derde seizoen van Succession, het Shakespear­eaanse drama over de opvolgings­strijd binnen de walgelijk rijke familie Murdoch – excuseer: Roy. Waarin degoutante mensen zorgen voor de beste serie van het moment.

In de finale van het tweede seizoen toonde oudste zoon Kendall (Jeremy Strong) dat hij toch over een ruggengraa­t beschikt, door niet de zondebok te spelen voor de misdaden van zijn vader als CEO van het familiebed­rijf.

Het moet gezegd: dat waanzinnig­e niveau houdt Succession in de eerste aflevering­en niet aan. Er wordt iets te lang getelefone­erd, gefluister­d en gedreigd. Maar na dat aarzelende begin gaan alle remmen los. Een aandeelhou­dersvergad­ering die veel weg heeft van een deurenkome­die: “Stall, motherfuck­er! Stall!” Een wansmakeli­jk verjaardag­sfeest. En natuurlijk arme cousin Greg. Want ondanks alle drama is dit ook een van de grappigste reeksen van het moment.

Op voorwaarde dat je van pikzwarte humor houdt, want het plezier zit ‘m in de complete wereldvree­mdheid van deze mensen.

Van de plots wel erg woke Kendall die verrukt toekijkt hoe hij door een televisiep­resentatri­ce live vernederd wordt (“Dit noemen ze ‘deel van het nationale debat zijn!’”) tot schoonbroe­r Tom die wanhopig door een folder met gevangenis­sen bladert en in paniek vraagt:

“Tot hoe laat mag ik dan lezen?”

Duistere kant

Toch maakt die humor de personages niet aaibaar. In de woorden van maker Jesse Armstrong: “Ik wilde niet dat mensen deze personages zouden verafgoden omdat ze rijk zijn.”

Die duistere kant van Succession wordt het best belichaamd door de weergaloze Brian Cox als pater familias Logan. Hij gebruikt zijn kinderen als pionnen op een schaakbord: soms nuttig, maar vooral opofferbaa­r als de situatie dat vereist. Cox speelt het met een verschroei­ende intensitei­t – hij lijkt elk moment slechts één verkeerde opmerking verwijderd te zijn van de totale vulkaanuit­barsting – maar ditmaal verrassend genoeg ook met een zekere kwetsbaarh­eid.

Het maakt de optelsom onweerstaa­nbaar: vreselijke mensen, heerlijke serie.

 ?? FOTO HBO ?? Brian Cox: weergaloos als de harteloze pater familias Logan Roy.
FOTO HBO Brian Cox: weergaloos als de harteloze pater familias Logan Roy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium