Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Andere dodelijke incidenten uit Hollywood

-

The crow (1993)

De 28-jarige Brandon Lee (foto), zoon van kungfu-legende en vechtsport­acteur Bruce Lee, staat aan de rand van de doorbraak. Die moet er komen met horrorfilm The crow. De film wórdt een culthit, maar om de foute redenen. Tijdens het draaien van zijn sterfscène komt Lee om het leven. In de scène zou een .44 Magnum-geweer gebruikt worden. Een rekwisiet, met losse flodders. Maar in het pistool was één kogel beland. Een dummy, die weken eerder in het magazijn werd gestoken voor een close-up, “omdat het er realistisc­her uitziet”. Uit vergeetach­tigheid werd ze niet meer vervangen. De acteur werd in de buik geraakt en overleed na een operatie van zes uur. The crow werd alsnog afgewerkt. De film kreeg lovende kritieken en bracht 94 miljoen dollar op. Maar tot vandaag wordt The crow vooral in één adem genoemd met het rampzalige overlijden van Lee.

Comes a horseman (1978) In de western met Jane Fonda wordt een lijk voortgesle­ept door een paard. Het overkwam de acteur die de scène uitvoerde echt: terwijl hij achter het paard hing, stootte de man zijn hoofd tegen een hek. Hij was op slag dood. De beelden werden gebruikt in de film.

Twilight zone: the movie (1983)

In de eerste Twilight zonefilm komt acteur Vic Morrow gruwelijk aan zijn einde. Bij een actiescène met een laagvliege­nde helikopter crasht het toestel. Een schroef onthoofdt Morrow. Ook twee kindacteur­s komen om.

Cover up (1984)

Op de set van de Amerikaans­e tv-serie schiet acteur Jon-erik Hexum zichzelf neer. Hij moest een rondje Russische roulette nabootsen – ook met een .44 Magnum. Een patroon van de losse flodders raakt hem in het hoofd. Hexum sterft vijf dagen later in het ziekenhuis, op 26-jarige leeftijd.

Top gun (1986) Stuntpiloo­t Art Scholl sterft tijdens de Tom Cruise-film. Na een draaibeweg­ing had hij de controle over zijn knuppel verloren. Hij stort neer in zee. Het vliegtuig wordt nooit teruggevon­den, dus de oorzaak van de crash is niet geweten.

xxx (2002)

Vin Diesel schakelt lookalike Harry O’conner in om te parasailen op een rivier in Praag. Bij de tweede poging slaat O’conner zijn hoofd tegen een brug en overlijdt ter plekke. Delen van de scène zijn te zien in de film.

The dark knight (2008) Stuntman Conway Wickliffe verongeluk­t op de set van de Batman-film nadat hij vanuit een rijdende auto met zijn hoofd tegen een boom knalt.

Midnight rider (2014) Voor het filmen van een droomscène trekt de crew naar een verlaten treinspoor. Denken ze. Tijdens het draaien doemt een trein op. Een cameravrou­w die haar materiaal wil redden, belandt voor de locomotief en is op slag dood. De film werd nooit uitgebrach­t.

Resident evil:

the final chapter (2017)

De laatste Resident evilfilm krijgt twee tragedies over zich heen. Een crewlid sterft als een wagen van een platform glijdt en hem verpletter­t. De stunt double van Milla Jovovich raakt dan weer zwaargewon­d bij een motorstunt.

The expendable­s 2 (2012) Actiehelde­n Sylvester Stallone en Jean-claude Van Damme laten de actiescène­s aan profession­als over. In de sequel leidt dat tot de dood van een stuntman, die in een rubberen boot te dicht bij een ontploffin­g dreef.

(dvg)

 ?? FOTO ©UNIVERSAL/COURTESY EVERETT ??
FOTO ©UNIVERSAL/COURTESY EVERETT
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium