Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prikjes, pasjes en politieke spelletjes

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Zo veel mogelijk prikjes zetten en minimaal de coronapas gebruiken, dat is het antwoord van de Vlaamse regering op de rood kleurende coronacijf­ers. Daar zijn vraagteken­s bij te plaatsen. Voor 65-plussers en kwetsbare mensen wordt die derde prik nu al uitgerold. Of het voor anderen ook nuttig is, daar zijn de wetenschap­pers nog niet uit. Waarom gaat de Vlaamse regering dan plots zo kranig voorop lopen? Omdat er wel ‘iets’ gedaan moest worden en het enige alternatie­f de coronapas is? De door Open Vld en N-VA verguisde ‘pasjesmaat­schappij’ dus? Liever nog eens duizenden vrijwillig­ers en miljoenen burgers optrommele­n – in de hoop dat die allemaal opnieuw bereidwill­ig zijn – dan die zeer kleine minderheid ontrieven die zich niet wil laten vaccineren. De spanning loopt intussen op tussen de Vlaamse rechtse partijen en de federale linkse minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke. Dat is dan maar zo, maar heeft iemand daar een boodschap aan? Vandenbrou­cke verwees nog eens nadrukkeli­jk naar de 70.000 niet-gevaccinee­rde volwassene­n in Antwerpen. De Antwerpse schepen Els van Doesburg (N-VA) protesteer­de daar eerder al tegen; Antwerpen scoort slechter dan het Vlaams gemiddelde, maar beter dan de gemiddelde Europese stad.

Van Doesburg stelt zich dan weer hard op tegen vaccinweig­eraars in de zorg. Over het besluit van de Znaziekenh­uizen om geen niet-gevaccinee­rden meer aan te werven, zei ze: “We doen wat men van ons verwacht: kwetsbaren beschermen. Wie vaccinatie weigert, hoort niet thuis in de zorg. Verantwoor­delijkheid nemen heet dat.” Waarop dan weer het ACV protesteer­de en sprak van een politiek manoeuvre tegenover Vandenbrou­cke.

Hellep! Er bestaat helaas geen vaccin tegen politieke spelletjes. Wat is er mis met patiënten beschermen, beste vakbond? Waarom moet Antwerpen zo tegen de muur gezet, beste minister? Waarom zo’n manipulati­eve term als ‘pasjesmaat­schappij’ gebruiken in een perfect rationele discussie als de coronapas misschien de zorg kan ontlasten en kwetsbaren kan beschermen, beste Open Vld en N-VA? De naakte cijfers geven gelukkig meer hoop dan de politieke verklaring­en. Sciensano bevestigt dat wie gevaccinee­rd is nog altijd vrij gerust mag zijn: op 100.000 mensen tussen 18 en 65 jaar belanden slechts 0,9 gevaccinee­rden in het ziekenhuis. 65-plussers en mensen met verzwakte immuniteit moeten meer oppassen, maar ook bij hen werken de vaccins. De bezetting in de ziekenhuiz­en is nog beheersbaa­r. Noem het een geluk bij een ongeluk dat we de politiek voorlopig nog niet nodig hebben bij deze opstoot van het virus.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium