Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, dit is een crisis”

Genkcoach JOHN VAN DEN BROM loopt niet weg van kritiek

- KRISTOF LIBERLOO

RC Genk leed zondag zijn vijfde nederlaag op een rij. Eentje die hard aankomt bij blauw-wit. Dan toch crisis in de Cegeka Arena. “Ja, dit is een crisis, als je kijkt naar de ambitie die we hebben uitgesprok­en”, beseft John van den Brom.

‘Hocus pocus’ bestaat niet. Woorden van John van den Brom voor de aftrap zondagavon­d. De Genktraine­r had een punt, een speler doormidden zagen, daar win je geen voetbalwed­strijd mee. Maar Racing kon na een reeksje nederlagen wel wat magie tussen de lijnen gebruiken. Magie, goals en punten vooral. Maar die kwamen er niet. Kansen genoeg, maar ze werden telkens de nek omgewronge­n of door Bolat afgestopt. “We hadden pech bij de afronding”, aldus Van den Brom. “Jammer, want we speelden een verdienste­lijke eerste helft en kregen de meeste mogelijkhe­den. Alleen kwamen we alweer op een ongelukkig moment op achterstan­d.”

Na rust zakte Racing meer en meer weg. Toen Paul Onuachu van dichtbij een niet te missen kans toch over doel lepelde, wist elke Genkfan dat het niet meer goed zou komen. “We waren niet meer in staat om dezelfde dynamiek en energie te brengen als voor de pauze”, vervolgde van den Brom. “Of ik hen dat verwijt? Natuurlijk kan het altijd ietsje meer zijn, maar dat is vaak makkelijke­r gezegd dan gedaan. Ze hebben ook al zoveel gebracht, ik ben dus niet in hen ontgoochel­d. Vervelend en zorgwekken­d is het echter zeker wel. Daar moeten we mee aan de slag.”

Afgelopen weekend wenste Dimtri de Condé het woord crisis niet in de mond te nemen. Omdat de Genkse Head of Football na de nederlaag in Londen geen dooie boel had teruggevon­den in de kleedkamer. RC Genk voetbalde zondag voor rust inderdaad best levendig, maar de nieuwe nederlaag hakte er op het einde van de avond wel flink in bij Genk. “Of er nu wel een crisis is? Ja, dat is zeker zo”, gaf van den Brom toe. “Het loopt momenteel niet zoals verwacht en niet volgens onze ambitie. Dan is het logisch dat er kritiek komt. Op de ploeg en op mij. Dat hoort bij het voetbal en daar lopen we ook niet van weg.”

RC Genk voetbalde zondag niet tégen zijn coach. Ook Bryan Heynen gaf dat na de wedstrijd meteen aan. Alleen moeten er erg snel resultaten geboekt worden. Van den Brom: “We moeten ons de vraag stellen: zijn we nog in staat om het tij te keren? Dat gevoel had ik wel, zeker voor rust. Na de pauze minder en dat is een heel vervelende vaststelli­ng voor een coach. Maar we zijn samen in deze situatie beland, dus moeten we er ook samen uit geraken. Wat nu gebeurt, ligt voor een groot gedeelte ook aan mij, dat weet ik, maar je wint en verliest samen. We zijn lang bejubeld geweest om ons mooie voetbal. Daar hebben we nu niks aan, dat klopt. We willen er wel snel opnieuw naartoe.”

Ito-liefhebber

Van den Brom werd zondag zwaar op de korrel genomen door het thuispubli­ek. Toen hij in de tweede helft Ito naar de kant haalde (voor Thorstvedt) volgde een striemend fluitconce­rt, zagen we her en der een wit zakdoekje en scandeerde­n de supporters de naam van de Japanse sneltrein. “Maar de fans wisten niet dat Ito geblesseer­d was, ik moest hem wel naar de kant halen. Jammer genoeg, want ik ben zelf een grote Ito-liefhebber. Ook Bryan kon trouwens niet verder. Ik begrijp de supporters dus wel. We hadden gehoopt hen voor ons te kunnen winnen, nu liep het andersom. Dat viel ons zwaar, want we hebben hen nodig.”

Dit Genk mist duidelijk vertrouwen en daadkracht. Iets ongrijpbaa­rs, dat beseft ook van den Brom. “Vertrouwen is bepalend in het voetbal. Met vertrouwen hadden we nooit een wedstrijd als vandaag gespeeld, ik zag bepaalde spelers dingen doen die ik lang niet meer gezien had. Maar we hebben geen tijd te verliezen, woensdag volgt de bekerwedst­rijd al. Het klinkt als een cliché: we moeten hard werken en blijven werken om er weer te staan. Ik ben zwaar teleurgest­eld en zal slecht slapen, maar morgen (vandaag, red.) is dat weer anders. Uit dit dal klimmen, is een lastige opdracht, maar ook een mooie. Ik leg de lat nog altijd even hoog, want onze selectie is nog steeds even sterk en de ambitie blijft dezelfde.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium