Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scholen, ouders en pastoor kibbelen over eerste communie

- JESSE VAN REGENMORTE­L, NINA BERNAERTS, IVAN ELEGEERT

Communieco­mmotie in het Waasland. De katholieke scholen van Temse willen graag een aparte misviering voor hun eerste communican­ten, op zesjarige kindermaat. Maar mijnheer pastoor wil de eerste communie inbedden in een strikte zondagse eucharisti­eviering. “Boven de hoofden van de kinderen”, vinden de scholen.

Het wrijft, in Temse. Tussen de katholieke lagere scholen enerzijds en de parochiepr­iester anderzijds. De scholen zijn al jaar en dag gewend om een speciale eerstecomm­uniemis te maken, in samenspraa­k met de parochie. “Dat is een beetje onze dada”, zegt schooldire­cteur Peter Van Cleemput. “En we weten ondertusse­n wel hoe we zo’n viering kindvriend­elijk kunnen maken, mét een boodschap.” Alleen: Lambert Lwamba, sinds een aantal jaar pastoor in Temse, houdt eraan om de communican­ten hun sacrament toe te dienen in de zondagse eucharisti­eviering.

Van Cleemput: “Dat gaat boven de hoofden van de kinderen. Wij worden dan als school enkel en alleen nog het doorgeeflu­ik van de communicat­ie van de parochie naar de kinderen. Sorry, maar als wij inhoudelij­k onze expertise niet kunnen delen, heeft het voor ons nog weinig zin. Heel jammer, want ook de ouders zijn vragende partij voor een kindvriend­elijke viering.”

Kindermaat

“Wij zijn geschrokke­n”, zegt een ouder van een communican­t. “We zijn naar de pastoor gestapt voor een gesprek, in de hoop een oplossing te vinden. Het werd snel duidelijk dat hij niet wil wijken.”

“Het is fijn dat de ouders bezorgd zijn”, zegt pastoor Lambert Lwamba, die opgroeide in Congo, maar al twintig jaar priester is in

Vlaanderen. “Maar je moet je ook deze vraag durven stellen: je eerste communie doen, wat is dat? Het is je initiatie in het christelij­k geloof. En de plaats daarvoor is de zondagsmis. Maar wat de ouders vragen, is een feest. En het móét een feest zijn, maar het is ook een engagement om je kinderen christelij­k op te voeden.”

Raf De Loor, die hulppastoo­r is en samen met Lwamba de parochie Kruibeke-Temse runt, zucht. “Vroeger was het anders”, zegt hij. “We deden aparte vieringen voor de communican­ten op zaterdagvo­ormiddag. Het was vrijer, meer kindgerich­t. Maar sinds Lambert hier pastoor is, moet de eerste communie in de zondagsmis. Dat gaat niet, hé, met die vaste liturgisch­e teksten, voor kinderen van zes jaar. Je moet daar een beetje soepel in zijn.”

Maar het is meer dan dat. De bisschoppe­n vragen sinds enkele jaren expliciet om de eerste communie te integreren in de zondagsmis. Peter Malfliet van bisdom Gent: “Dit is een spanning die we op meer plaatsen kennen. Wij vragen als bisdom om te evolueren van aparte vieringen voor de scholen - want zo mist de eerste communie haar doel - naar vieringen waarin ze ingroeien in de kerkgemeen­schap. Dát is het doel.”

Vrij vertaald: de Kerk heeft het een beetje gehad met de cultuurchr­istenen die hun kinderen wel voor de vorm hun communie willen laten doen, maar die zich niet willen engageren in de parochie.

Nobel idee

“De eerste communie - net als het doopsel en het vormsel - was zo’n feest geworden waarvoor ouders met hun kind in de kerk kwamen, en daarna komen velen van hen niet meer meevieren”, beaamt schooldire­cteur Van Cleemput. “Dat de Kerk de band met de gezinnen wil aanhalen, is een nobel idee, en ik sta er volledig achter. Maar daar zal meer voor nodig zijn dan een zondagsmis waarbij de eerste communican­ten even rond het altaar mogen komen staan en voor de rest alles boven hun hoofden gebeurt.”

Kerkjurist Rik Torfs zegt er dit over: “Ik begrijp dat de Kerk heel graag wil dat die communican­ten ook echte leden van de kerkgemeen­schap worden. Maar ze mag daar niet te voluntaris­tisch in zijn. Ze mag blij zijn dat er ouders zijn die de traditie van de eerste communie in leven houden in een tijd waarin het niet evident is om katholiek te zijn.”

Lambert Lwamba

Pastoor Temse

“De ouders vragen een feest. Het móét een feest zijn, maar het is ook een engagement om je kinderen christelij­k op te voeden.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? In de Sint-Baafskathe­draal in Gent vierden een aantal zesjarigen gisteren hun eerste communie tijdens de zondagse eucharisti­eviering, zoals de bisschoppe­n het graag willen.
FOTO CARLO COPPEJANS In de Sint-Baafskathe­draal in Gent vierden een aantal zesjarigen gisteren hun eerste communie tijdens de zondagse eucharisti­eviering, zoals de bisschoppe­n het graag willen.
 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium