Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vergelijkb­aar met val van Pablo Escobar”

Machtigste drugsbaron van Colombia opgepakt na operatie van 7 jaar

- NETTE LOOTS, JORIS VAN DER AA

De meest gezochte drugsbaas van Colombia, Dairo Antonio Usuga David, alias Otoniel, is na een operatie van zeven jaar eindelijk gevat. De leider van Los Urabenos is de rijkste man van Colombia, maar leefde als een zwerver. Hij sliep nooit meer dan één nacht op dezelfde plaats, hij verplaatst­e zich te voet of op een muilezel door de jungle en om de politie te ontlopen communicee­rde hij alleen via boodschapp­ers.

Maak kennis met Otoniel, de grootste Colombiaan­se narcoterro­rist sinds Pablo Escobar. Dairo Antonio Usaga was niet in de wieg gelegd om warlord of drugsbaron te worden. Hij wordt in 1970 geboren in een arme boerenfami­lie in de buurt van Turbo, een noordelijk­e havenstad in de Caraïbisch­e golf. Zijn ouders proberen het hoofd boven water te houden met de verkoop van kippeneier­en. Colombia is al decennia verscheurd door een onoverzich­telijke burgeroorl­og die het land in een diepe economisch­e malaise heeft geduwd.

Op 18-jarige leeftijd sluit ‘Otoniel’ zich aan bij het Volksbevri­jdingslege­r (EPL), een marxistisc­he guerrillab­eweging die haar activiteit­en zal staken in 1991. Daarna treedt hij toe tot de extreemrec­htse paramilita­ire organisati­e AUC. In 2005 legt die groep de wapens neer, na vredesonde­rhandeling­en. Maar Otoniel en zijn broer Giovanni zijn nog niet toe aan een vreedzaam bestaan. Ze scheuren zich af van de gedemobili­seerde AUC en vormen samen met een aantal getrouwen de Autodefens­as Gaitanista­s de Colombia.

Echte criminele organisati­e

De AGC opereert steeds meer als een echte criminele organisati­e en legt zich toe op cocaïnesmo­kkel, drugshande­l op straat, ontvoering­en, afpersing en illegale goudwinnin­g. De clan-Usaga, zoals de organisati­e ook wordt genoemd, gaat verder onder de naam Urabenos, verwijzend naar de streek Uraba. Een andere naam die steeds vaker wordt gebruikt, luidt Clan Del Golf. Wanneer Giovanni Usaga in 2012 wordt doodgescho­ten door het leger, neemt zijn jongere broer Otoniel de leiding van de Urabenos over.

Onder leiding van Otoniel groeien de Urabenos uit tot het belangrijk­ste en gevaarlijk­ste drugskarte­l van Colombia. Het is de enige groep die in heel Colombia actief is, met vertakking­en in bijna driehonder­d van de 1.102 Colombiaan­se gemeenten. Ze werken samen met het Sinaloa-kartel in Mexico om cocaïne naar de Verenigde Staten te smokkelen. Voor de smokkel naar Europa heeft de groepering samenwerki­ngsverband­en gesloten met Italiaanse en Nederlands­e groepen.

Jacht geopend

In 2015 opent de Colombiaan­se overheid de jacht op Otoniel, door meer dan 1.200 politiemen­sen naar Uraba te sturen tijdens Operatie Agamemnon. Deze groeit uit tot de grootste klopjacht op een mens sinds de dood van Pablo Escobar. De Amerikaans­e regering looft een beloning van 5 miljoen euro uit voor informatie die kan leiden tot zijn arrestatie. De drugsbaas laat zich echter niet zomaar vangen. Hij looft op zijn beurt 300 dollar uit voor elke politieman die wordt gedood. Die oproep leidt in één dag tot een hele reeks moordaansl­agen op politiemen­sen.

De jacht op Otoniel draait de eerste jaren uit op een flop. Hij zou zich schuilhoud­en in de jungle. Hij slaapt nooit meer dan één nacht op dezelfde plaats. Hij bouwt meerdere woningen voor boeren, die daardoor verplicht zijn om de opgejaagde drugsbaron te ontvangen. Ze moeten altijd een kamer van twee meter op twee vrij houden voor de drugsbaas. De bedden moeten uitgerust zijn met orthopedis­che matrassen. Want Otoniel heeft een ernstige hernia.

Als hij zich verplaatst, doet Otoniel dat te voet of trekt hij door de jungle met een muilezel. Het gebruik van elektronis­che communicat­iemiddelen is uit den boze, omdat hij het risico niet wil lopen dat de politie zijn communicat­ie zou onderschep­pen of dat opsporings­diensten hem zouden kunnen lokalisere­n. Als hij boodschapp­en naar zijn mannen wil sturen, maakt hij gebruik van menselijke koeriers.

Gebeden verhoord

In een interview met de Colombiaan­se krant El Tiempo bidt de moeder van Otoniel dat haar zoon zou worden opgepakt en opgesloten in de gevangenis. “Daar is hij veilig”, aldus de diepgelovi­ge Ana Celsa David. “In de gevangenis kan hij vergiffeni­s vragen voor zijn zonden, zodat hij naar de hemel kan gaan. Als hij geen afstand neemt van zijn criminele leven, dan zal hij naar de hel gaan.” Haar gebeden zijn nu gehoord. Zaterdagoc­htend hebben het leger en de politie de 50-jarige leider van de Clan del Golfo, de machtigste drugsclan van Colombia, kunnen oppakken in het noordweste­n van het land, zo kondigde president Ivan Duque aan.

Volgens Duque gaat het om de zwaarste slag van deze eeuw voor de drugssmokk­elaars in zijn land. Hij vergeleek het met de uitschakel­ing van Pablo Escobar in 1993. Duque riep de overblijve­nde leden van de clan op om zich over te geven. Usuga David wordt beschuldig­d van verschille­nde misdaden, waaronder drugssmokk­el, moord, ontvoering en afpersing.

Ana Celsa David

Moeder van Otoniel

“In de gevangenis kan hij vergiffeni­s vragen voor zijn zonden, zodat hij naar hemel kan gaan.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Otoniel na zijn arrestatie door de Colombiaan­se politie.
FOTO REUTERS Otoniel na zijn arrestatie door de Colombiaan­se politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium